Още по темата

На фона на реформите за все по-висока пенсионна възраст в цяла Европа, една страна вече върна ранното пенсиониране. От 1 октомври Полша намали с 2 години възрастта – до 60 за жените и 65 за мъжете, информира NOVA.

Очакванията на институциите са, че близо 350 хил. поляци ще поискат да се пенсионират по-рано, което е 2% от всички работещи. Така

щетите за полския бюджет може да достигнат 2,5 млрд. евро.

Депутатите отказаха преизчисляване на т. нар. „стари пенсии“

Увеличиха най-ниските пенсии с 2,99 лв.

Депутатите узакониха пенсионирането на 65 г. през 2037 г.

Сметките на управляващите във Варшава показват, че колкото и да струва реформата, тя идва на фона на бюджетен излишък, стабилен икономически ръст и все по-високи заплати в последните години, което пък поставя въпроса дали и други страни могат да последват същия курс.

Според анализаторите

тази промяна не е сигнал за нова посока в европейските социални политики,

колкото е следствие от специфичната ситуация в Полша.

Зам.-министърът на икономиката на България Александър Манолев коментира: „Всички страни в Европа изпитват затруднения и срещат предизвикателства по отношение на намиране на квалифицирана работна ръка. Това е политика, която е конкретно отговаряща на предизвикателствата на полската икономика към момента“.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.