Още по темата

Американският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос се притеснява, че финансирани от него организации и техните лидери могат да бъдат подложени на гонения.

Това заяви самият той, цитиран от „Файненшъл таймс”, в един от редките си публични коментари по повод действията на унгарското правителство на Виктор Орбан срещу влиянието на милиардера.

Сорос: Европа рискува да попадне под властта на Путин

ФТ: Омразата срещу Сорос става глобална болест

Организацията на Сорос „Отворено общество”, чийто действия са съсредоточени в страни от бившия Източен блок, започва да действа именно в Унгария през 1990 година. По това време самият Орбан, дисидент от времето на социализма, е един от стипендиантите й.

Днешният консервативен лидер обаче вече вижда прокламирания от Сорос европейски либерализъм като „спиритуално самоубийство”. Орбан, който е може би най-гласовитият противник на допускането на голям брой бежанци в ЕС, твърди, че милиардерът имал план за приемането на 1 милион бежанци на континента.

През пролетта правителството в Будапеща прие мерки за забраняване дейността на висши училища, чийто централи се намират извън страната. Това беше пряка атака срещу Централноевропейския университет в страната, финансиран от Сорос.

Наред с това Орбан наскоро разпореди службите за сигурност да следят зорко дейността на НПО-тата, свързани с милиардера. Това беше само завършека на няколкомесечна телевизионна и билборд кампания, финансирана от управляващите, в която Сорос е определен като кукловод на огромен план за напълване на Европа с бежанци.

„Трагедия за Унгария е, че правителството й търси начини да остане на власт чрез гонения и внасяне на смут в обществото”, смята Сорос, който описа кампанията срещу него като „умишлено погрешно представяне” на възгледите му, целящо да отнеме вниманието от ниското качество на образованието и здравеопазването в страната.

"Не мога повече да мълча, тъй като има опасност започналите действия на унгарските тайни служби да доведат до гонения не само срещу организации, но и срещу частни лица”, твърди Сорос, който почувствал необходимост да защити хората, „бранещи европейските ценности”.

Кампанията срещу Сорос в Унгария от октомври насам включва и специални анонси, в които се уточняват обвиненията срещу милиардера. В тях се твърди, че неговите „войници” са се инфлитрирали в опозиционните партии и европейските институции и проповядват глобализъм.

„Те действат като съветските пропагандаторите. Старите бойни коне ги познаваме по миризмата им”, твърди самият премиер Орбан. Според него това влияние върху европейската политика цели разрушаването на християнската култура на континента.

Самият Сорос определя обвиненията като „изкривени” и „откровени лъжи”. Той признава, че през 2015 е предрекъл, че на Европа ще се наложи да приема по 1 милион бежанци годишно, но че през март 2016 е редуцирал тази прогноза до 300 000.

„Защитавах идеята, че ЕС трябва да използва напасваща система, при която бежанците се изпращат в страни, които искат да ги приемат, и в които самите бежанци искат да останат. Основното е, че релокацията трябва да е напълно доброволна, което е диаметрално противоположно на обвиненията на унгарското правителство в пропагандната кампания срещу мен”, смята Сорос.

Той защити първоначалната подкрепа, която е давал на Орбан и младежкото антикомунистическо движение „Фидеш”, което днес е доминиращата управляваща партия.

„Когато го подкрепях, той беше лидер на младо студентско движение, който посещаваше специални часове и организираше действия срещу управляващия режим, така че го заслужаваше. Орбан е този, който се промени от лидер на бунта срещу режима в лидер на мафиотска държава”, смята Сорос, който продължава да призовава ЕС да се задейства срещу видените от него ограничения на гражданските свободи в Унгария.

Милиардерът изрази и адмирациите си към решението на германския канцлер Ангела Меркел да приеме над 1 милион мигранти от Близкия Изток и Африка в страната й. Цялостната политика на канцлера обаче доведе до загуба на много гласоподаватели и сегашната ситуация, в която за нея вече е почти невъзможно да състави ново правителство.