Още по темата

Али Давид Сонболи, който застреля 9 души в Мюнхен е планирал нападението си от една година, стана ясно на пресконференция на властите в Германия:

„В случая той не е правил обмислен подбор“ на хората, които е застрелял, каза Главният прокурор Томас Щайнкраус-Кох  по темата.

В деня на нападението е скъсан на изпит, а по-рано е тормозен от съучениците си.

Според властите в Мюнхен Сонболи е имал психични проблеми. Няма данни да е свързан пряко с терористична организации.

Наричат го новото лице на терора - вълк-единак:

„Сонболи е един човек, за който няма никакви данни да се е свързал пряко с „Ислямска държава“. Всичко е станало за две седмици. За този период той напълно се е променил. Един човек, който е бил с проблемно поведение. Насилстван, спрямо собственото си семейство. Проблемен. От друга страна пиещ алкохол и посещаващ психиатър.“, определят профила му експерти пред NOVA.

Според него Европа тепърва трябва да се замисли за този тип хора, които никога не са ставали обект на внимание от страна на властите.

„Как можеш да се спасиш и защитиш от такъв човек, който сам решава да убие толкова много хора. Ако смяташ, че можеш да се защитиш, значи бълнуваш“ пък е категорична жителка на Мюнхен.

Профайлърът допълва:

„Има един изключителен момент във Франция. Не може всеки един човек, който има проблемна ситуация, някакъв тип депресия, да бъде в обсега на полицията, ако до този момент той по никакъв начин не е показвал идеите си“.

Именно от там идва и страхът, категорични са анализатори. Както и предизвикателството пред властите.

За Сонболи никой не беше чувал.

Характерът му стана обществено достояние чак след масовото убийство пред търговския център в Мюнхен.

При обиска в дома му не са открити доказателства за връзка с „Ислямска държава”.

Той се увличал по видеоигри със стрелба и е имал проблеми в училище.

Въпреки че той е роден в Иран, от полицията считат, че действията му може да са израз на десен екстремизъм, вдъхновен от норвежеца Андерш Брайвик.

„Изхождаме от принципа, че в този случай става дума за класически акт на побъркан, който очевидно е действал без политически мотив”, каза говорител на баварската прокуратура.