Още по темата

ЕС разшири списъка с икономически санкции срещу Русия. Причината е скандалната доставка на турбини "Сименс" в окупирания полуостров Крим.

В края на миналия месец от германския концерн обявиха, че спират доставките на енергооборудване за руски фирми. Причината е, че четирите газови турбини, доставени за електроцентрала в руския град Таман, са били прехвърлени в Крим, което е нарушение на съществуващите санкции на ЕС.

Тръмп излъга надеждите на Русия, идва ли нова Студена война

Разрив между Германия и САЩ за санкциите срещу Русия

След референдума на полуострова в началото на 2014г., Русия счита Крим за своя територия. Украйна, ЕС и голяма част от международната общност смятат анексирането на територията за незаконно.

От 3 години насам ЕС обновява икономическите санкции върху руски физически лица и компании заради кризата в Украйна.

Сега в черните списъци ще попаднат компаниите „Технопромекспорт”, „Ростех” и „Интеравтоматика”. Отделните лица, които също получават ограничения са заместник-министърът на енергетиката на Русия Андрей Черезов, иректорът на департамента за оперативен контрол и управление в електроенергетиката Евгений Грабчак и Сергей Топор-Гилка, генерален директор на Технопромекспорт.

Москва реагира остро на добавените санкции.

"Смятаме, че тази стъпка, предприета по инициатива на Берлин, е враждебна и безпочвена", се казва в изявление на руското външното министерство, в което се посочва също, че "решението на Брюксел да включи редица руски длъжностни лица и компании в черния си списък предизвиква дълбоко съжаление”.

"Отговорността за това решение, включително евентуалните икономически загуби за „Сименс” и други немски и европейски компании, работещи в Русия, е напълно и изцяло на ЕС и германското правителство", пише още в съобщението.