Още по темата

Срещата на НАТО във Варшава, столицата на Полша, започна, a едно от взетите решения е за засилване на Източния флаг, близо до Русия и за разполагане на четири батальона в Литва, Латвия, Естония и Полша.

Алиансът създава румънско-българска многонационална бригада, която

ще се грижи за баланса в Югоизточна Европа и Черноморския регион.

Това стана ясно от думите на генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Днес ние се договорихме за балансирано военно присъствие в Черноморския регион и в югоизточната част на алианса за сметка на създаването на румънско-българска многонационална бригада, която ще се превърне в база за всестранна подготовка на многонационалните сили на алианса“, заяви генералният секретар.

Двудневният форум, определян за най-важният от времето на Студената война насам и за повратна точка,

събира държавните и правителствени ръководители на 28-те членки на пакта, както и делегации на 26 държави-партньори и ключови международни организации, между които ООН, ЕС, Световната банка. 

Игра на нерви между САЩ и Русия в Балтийско море

САЩ са в правото си да свалят руски самолет

В последните дни най-често споменаваните словосъчетания бяха Студената война и политика за сдържане на Русия. От своя страна Кремъл заяви, че Москва не е заплаха, но среща агресия.  

Заявката, с която Росен Плевнелиев замина за Варшава, е че НАТО е

основният източник на сигурност и стабилност за България, за държавите-членки и за Европа.

Комунистическите призраци дебнат във Варшава

Бивш шеф на НАТО за оръжията на Русия и България

Държавният глава отново подчерта, че по отношение на рисковете пред сигурността в Черноморския регион България има ясна, единна и съгласувана позиция на всички институции. "Ще заявим много ясно, че НАТО трябва да демонстрира ангажимент към сигурността на държавите-членки от Черноморския басейн и очакваме да бъде признато стратегическото значение на Черно море за сигурността на страните членки на НАТО от региона", заяви Росен Плевнелиев.

На форума във Варшава България ще приветства участието на Черна гора като наблюдател и като бъдещ член на Алианса.

НАТО с бригада в Румъния, пращаме 400 войници

България има принципна и категорична позиция относно действията на Руската федерация в Крим, посочи още Плевнелиев. 

От своя страна френският президент

Франсоа Оланд коментира, че за Париж Русия не е нито противник, нито заплаха. 

Стана ясно и че САЩ ще разположат 1000 войници в Полша в рамките на подсилването на източния фланг на НАТО заради Русия, обяви Барак Обама, цитиран от Франс прес.

Батальон от 500 британски войници ще бъде разположен в Естония, а 150 войници ще бъдат изпратени в Полша, за да „успокоят“ тези страни. Това заяви днес министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фелън.

В първия ден от ключовата среща на върха на държавите от НАТО

и партньорите на организацията във Варшава е подписана декларация за сътрудничество между ЕС и Алианса.

По-силен ЕС и по-силна НАТО ще се укрепват една друга. Заедно те ще могат по-добре да гарантират сигурността на Европа и тази извън пределите й, става ясно от текста на документа, под който се е подписал председателят на Европейския съвет Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия. 

Съгласно документа НАТО и ЕС планират заедно да се противопоставят на „хибридните заплахи“, в това число посредством обмен на разузнавателна информация; ще разширят морското сътрудничество, в частност за разрешаването на миграционната криза в Средиземно море; ще засилят координирането на съвместната работа в областта на кибер сигурността; ще развиват трансатлантическите връзки в областта на изследванията за отбрана и промишленост, ще проведат съвместни военни учения през 2017 г. и 2018 г., и ще допринасят за устойчивото партньорство на НАТО и ЕС в южна и източна посока. 

Дойде и отговор от Кремъл - 

нарастващите разходи за отбрана на страните в НАТО няма да доведат до аналогичен ръст на военния бюджет на Русия. Това заяви председателят на комисията за отбрана в руската дума Владимир Комоедов, потърсен от ТАСС, след като на днешната среща на алианса във Варшава ръководителят Йенс Столтенберг потвърди готовността на страните в него да отделят 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана.