Още по темата

Швейцарците подкрепиха с голямо мнозинство днес закон за разузнаването, разрешаващ на тайните служби да следят телефонните разговори и дейностите в интернет, предаде Франс прес.

Първите резултати от проведения днес референдум по въпроса показаха, че 66 процента от гласоподавателите подкрепят закона.

Допитванията до общественото мнение преди референдума прогнозираха, че за закона ще гласуват между 53 и 58 процента.

Законът беше приет от парламента през 2015 г.

До референдума се стигна след инициатива на съюз, сформиран от Социалистическата партия, Зелените и организации като Пиратската партия. След разкритията на Едуард Сноудън за мащабите на американското следене на комуникациите, инициаторите на референдума се опасяваха, че може и в Швейцария да се стигне до подобно нещо.

Досега в Швейцария тайните служби на конфедерацията имаха право да събират само информации, които са направени публично достояние или които са на разположение на други служби.

Според правителството, което подкрепя влизането в сила на новия закон, досегашните правила не позволяваха на тайните служби да реагират в условията на нови заплахи.

Сега те ще могат при определени условия да следят с превантивна цел пощенски пратки и телефонни комуникации на частни лица, както и дейностите на тези лица в интернет. Те ще могат също така да проникват в компютърни мрежи и да претърсват помещения, превозни средства и критична инфраструктура.

Швейцарците отхвърлиха други два нормативни акта, предложени за гласуване на същия референдум.

Първите резултати показват, че 60 процента от тях са казали "не" на предложение за увеличаване на пенсиите и че 63 процента са казали "не" на призива за зелена икономика и за намаляване на потреблението на природни ресурси.

На референдума много от швейцарците гласуваха по пощата и по интернет, което позволява бързо оповестяване на резултатите.