Още по темата

Председателят на германската Социалдемократическа партия (СДП) Мартин Шулц, потенциален бъдещ управляващ партньор на канцлера Ангела Меркел, призова да бъдат създадени "Съединени европейски щати" до 2025 г.

Той изрази желание за по-обединена Европа на конгреса, който прие да започне проучвателни преговори за формиране на ново коалиционно правителство с консервативния блок ХДС/ХСС на Меркел.

"Искам европейски конституционен договор, който да създаде федерална Европа", каза бившият президент на Европейския парламент, който предложи писмена конвенция, включваща гражданското общество и гражданите.

Договорът ще бъде представен на всички държави-членки за ратификация, а тези, които го отхвърлят, автоматично ще напуснат блока, предложи той в речта си в Берлин пред около 600 делегати. Шулц предложи целевата година да Е 2025 г.

Той даде като пример Полша, където европейските ценности били "дълбоко подкопани", а Унгария все повече се отдалечавал от общността. 

Как Германия едностранно извади Гърция от Шенген

По неговите думи, само един по-обединен ЕС може да посрещне предизвикателства като борба с изменението на климата или управление на масовата миграция, принуждавайки интернет гиганти като Google и Facebook да зачитат гражданските права и големите компании на Стария континент да спрат да избягват данъци.

"Европа е нашата застраховка живот", каза Шулц. "Това е единственият шанс, който трябва да поддържаме с другите големи региони на света".

ДПА съобщи, че преговорите за нова широка коалиция между лидерите на ХДС и на ГСДП ще започнат на 13 декември в Берлин.

Зелена светлина в Германия, но вероятно след Нова година

Германия е на прага на остра политическа криза, след като миналия месец се провалиха коалиционните преговори между блока ХДС/ХСС и Свободната демократическа партия и зелените. Възможните варианти сега са създаване на широка коалиция, каквато управляваше страната в периода 2005-2009 г. и 2013-2017 г., съставяне на правителство на малцинството или предсрочни избори.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК