Още по темата

След като днес регионалният парламент в Каталуния гласува за независимост, а почти веднага след това централната испанска власт обяви, че въвежда член 155 от Конституцията на Испания и отнема автономията на областта, ситуацията в страната изглежда на прага на конфликт.

ВИЖТЕ КАТАЛУНИЯ СЛЕД ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА

Случващото се няма прецедент в историята. Сега испанските власти ще трябва да поставят под контрол всички публични институции и служби в Каталуния, от полицията, до почистването на улиците.

Мадрид планира избори в Каталуния през януари

Решителност в Мадрид: Отнемаме автономията на Каталуния. Пучдемон ги заплаши

Въпреки че каталунският президент Карлес Пучдемон лично да призова за мирни протести, големият въпрос, който и много хора в социалните мрежи вече си задават, е какво ще се случи, ако каталунците решат да се съпротивляват на отнемането на независимостта им?

Наистина провинцията няма собствена армия, с която да се противопостави на испанските въоръжени сили. Но по подобен начин стояха нещата и в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, където нито хърватите, нито босненците разполагаха с въоръжени сили в началото на конфликта.

На теория сърбите трябваше да постигнат бърза победа, за какво говореше и техният лидер Слободан Милошевич. Реално обаче се стигна до кървава гражданка война, която в крайна сметка Сърбия загуби.

Испания в много отношения прилича на бивша Югославия. Каталуния съвсем не е единствената провинция със стремежи за независимост.

Според политическия и военен анализатор Сара Плана каталунската независимост ще „разкрие крехкостта на проекта за управление на Испания”. Ето защо „държавата може да е готова да започне война, за да го съхрани”.

Тя вижда ехото на югославските войни, в които загинаха над 140 000 души, в ставащото в момента в Испания.

„Може би най-тревожният паралел с Югославия е, че редица народи в Испания имат сепаратистки стремежи, а независима Каталуния може да стане първата от многото в доминото, които ще паднат”, посочи Плана.

В този контекст испанското правителство изглежда няма друга възможност, освен да действа с всички възможни средства, за да предотврати независимостта на най-богатата провинция в страната.

Дали войната в Югославия ще се повтори в Испания сега зависи както от централните власти, така и от хората в Каталуния. Все пак никога не е късно разумът да надделее над национализма и политическите страсти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.