Още по темата

Наводненията в съседна Гърция, които взеха човешки жертви са причинени от смъртоносен циклон, който ще продължава да носи със себе си дъждове и през следващите дни. Очаква се обаче те да стават по-слаби, информира NOVA.

Циклонът засяга и северната част на Гърция, но няма да дойде у нас.

Ние сме в периферията му и ще си останем там. Влиянието му също ще остане такова, каквото е и към момента тук – по-хладно време със слаби превалявания, но само в Западна България.

Сегашното явление в Гърция е същото като това, което удари Македония на 7 август. Студен фронт идва от Западна Европа, стига до Балканите и забавя своя ход.

Така над Южните Балкани често се образува циклон, но този процес е много по-характерен за зимните месеци. А тъй като в момента това се случва, когато морето все още е топло, циклонът се зарежда с още повече дъжд и резултатът е: много интензивни валежи.

В град Керкира на остров Корфу са измерени за 24 часа 381 лита на квадратен метър.

Като прибавим и днешните 23 литра – това прави вече близо 400 л/кв.м. - рекорд, който дори при нас никога не е бил отчитан.

В град Каламата, който е сред най-пострадалите на полуостов Пелопонес, са паднали 128 л/кв.м.

Циклонът причини и други аномалии във времето – на западния бряг на полуостров Пелопонес и на островите Закинтос и Кефалония се образуваха торнада.

Всичко за времето по света и у нас можете да намерите на Sinoptik.bg.