Още по темата

Македония ще стане 30-ят член на НАТО догодина, заяви директорът на управлението за Южна и Централна Европа в Държавния департамент Матю Палмър.

Той заяви това на срещата на Партньорската комисия САЩ-Адриатическа харта, която се провежда в черногорската столица Подгорица.

„Разрешаването на въпроса за името също така ще представлява подтик за укрепване на регионална стабилност и ние приветстваме възобновяването на преговорите между Македония и Гърция“, подчерта американският дипломат.

Той поздрави Македония с отличното председателстване на Хартата, изтъквайки, че САЩ подкрепят интеграционните усилия на региона, което ще продължи и занапред.

Македония потвърди пътя към НАТО, заби шамар на Русия

САЩ искат целите Балкани 

В Адриатическа харта членуват Македония, Албания, Хърватия, Черна Гора и Босна и Херцеговина, а Сърбия, Косово и Словения имат статут на наблюдатели. Организацията бе създадена през 2003 година по инициатива на САЩ с цел да се координират дейността на страните-кандидатки за НАТО. 

„Същевременно се ангажираме да намерим начин за преодоляване

на проблема на Република Македония за името на страната. Вярваме, че това е възможно чрез приобщаващ подход и създаване на положителна атмосфера на добросъседство и сътрудничество с Република Гърция”, заяви днес македонският премиер Зоран Заев на събитие, организирано от Евроатлантическия съвет на Македония.

В тази връзка македонският премиер подчерта, че края на първото полугодие страната ще има и покана за започване на преговори с ЕС.

„Над 75% от гражданите се обявяват за членство в ЕС и НАТО. Правителството, с подкрепата на гражданите и нашите международни партньори проправя пътя на страната ни към НАТО”, каза Заев.

Преди време стана ясно, че след тригодишно прекъсване, Скопие и Атина рестартират преговорите с посредничеството на ООН по спора за името на Македония, който възпира евроатлантическата интеграция на югозападната ни съседка.

Новият кръг от преговори идва на фона на скорошното затопляне на отношенията между двете балкански държави, което предизвика оптимизъм у Брюксел и Вашингтон за положителен развой на събитията, пише „Болкан инсайт“.

Какво предвижда нов план на САЩ за Западните Балкани

Американски експерт: САЩ да се намесят на Балканите, Москва ще атакува

Русия и Турция си поделят Балканите, ЕС мълчи

Спорът се основава на настояването на Гърция, че използването на името "Македония" предполага териториални претенции за северната гръцка провинция със същото име. В резултат на това, през 2008 г. Гърция блокира влизането на Македония в НАТО и продължи да задържа старта на преговорите за присъединяване на страната към ЕС, въпреки няколко положителни годишни доклади на Европейската комисия за напредъка на страната.

Сред старите идеи за име са Северна Македония, Горна Македония или Република Македония (Скопие), за да се направи разграничение между страната и гръцката провинция.

Застоят се дължи отчасти на политическата криза, която погълна Република Македония през 2015 г. и приключи едва наскоро с избирането на ново правителство начело с премиера Зоран Заев. 

Преди време министерството на отбраната в Македония потвърди, че "Позицията на правителството относно стратегическата цел на страната за членство
в НАТО и добри отношение с партньорските държави, както и с Русия, е много ясна".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК