Още по темата

Политическата криза в Германия след неуспеха на предварителните коалиционни преговори няма да се отрази по никакъв начин на Европа, коментира заместник-директорът на Института за Европа към Руската академия на науките (РАН) Владислав Белов.

„Кризата в Германия няма да се отрази по никакъв начин на Европа. Както виждаме курса на еврото приема спокойно събитията, индексът на Франкфуртската борса DAX също е спокоен. Германия има достатъчно силни механизми, за да преодолее тази криза“, допълни той.

Меркел започва преговорите за "Ямайка", призна трудност

Ерата "Меркел" може би свърши

Победителят от изборите в Германия е Жан-Клод Юнкер

По негово мнение дори и при евентуалното свикване на нови парламентарни избори стабилността в Германия няма да бъде нарушена.

„Известно е какви партии ще вземат участие и какво ще бъде съотношението на гласовете“, каза Белов и допълни, че президентът Франк-Валтер Щайнмайер ще направи всичко възможно, за да може канцлерът Ангела Меркел и нейният блок ХДС/ХСС да успеят да сформират коалиция.

„Наблюдаваме процеса по формиране на коалиция в Германия и желаем бързото му и успешно завършване”, заяви от своя страна Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин.

По-рано днес германския т канцлер Ангела Меркел отчете, че консерваторите съжаляват за неуспеха на преговорите и че ХДС/ХСС в близко време ще поднови работата по тази тема. Консерваторите и либералната Свободна демократична партия не могат да се разберат със Зелените по важните въпроси за въвеждане на квоти за бежанците и по-строги екологични регулации.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер днес призова всички водещи политически сили на Германия да осигурят формирането на правителство.

„Очаквам пълна готовност за осигуряването на правителството в обозримо бъдеще”, каза той в Берлин.

„Ние се озовахме в ситуация, каквато не е имало от поне 70 години. Формирането на правителство винаги е било сложен процес. Всички партии трябва да помислят за това и да преразгледат позицията си”, подчерта Щайнмайер.

От Европейската комисия пък обявиха, че са убедени, че Германия ще съхрани политическата стабилност въпреки кризата със сформирането на управляваща коалиция.

„В конституцията на Германия има основни за стабилност и интегритет в подобни ситуации... И затова в Европейската комисия сме абсолютно убедени, че стабилността и интегритетът ще бъдат съхранени и в сегашната ситуация“, посочи говорителят на институцията Маргаритис Схинас на пресконференция в Брюксел.

На изборите през септември блокът ХДС/ХСС на Ангела Меркел, която е на власт от 2005 г., спечели най-много гласове, но това бяха най-лошите му резултати от 1949 г. Наред с това крайната десница влезе в парламента и политическият пейзаж се раздроби. Социалдемократите отказаха да продължат участието си в управление с ХДС/ХСС и това лиши Меркел от мнозинство в парламента.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.