Още по темата

Румъния потъва в хаос, пише Петер Янку от румънската редакция на „Дойче веле” (Deutsche Welle).

В понеделник румънските социалдемократи свалиха от поста своя премиер Михай Тудосе. Ден по-късно президентът Клаус Йоханис посочи временен министър-председател. Едно е ясно: борбата за власт в северната съседка на България се изостря. 

Мащабен скандал и протести в Румъния, търсят 21 млн. евро от лидера на управляващите

Управляващата коалиция в Румъния сама свали правителството

Румъния въстана, най-масовият протест от 28 години, благодарност към България

50-годишният социалдемократ Тудосе беше на премиерския пост по-малко от седем месеца, подобно на своя предшественик и съпартиец Сорин Гриндяну, който бе отстранен след вот на недоверие.

И двамата няколкократно се опитваха да се опълчат срещу могъщия си партиен шеф Ливиу Драгня. И двамата възразяваха срещу неговия любим проект – промени в съдебната система, които и опозицията, и съдиите и прокурорите, и гражданското общество в Румъния, а заедно с тях и ЕС и САЩ смятат за посегателство срещу върховенството на закона.

Опитът да се противопоставят срещу социалиста Драгня доведе до отстраняването и на двамата мимолетно еманципирали се премиери.

Лявопопулистката Социалдемократическа партия сне доверието от Тудосе, след като той обвини в лъжа и поиска оставката на вътрешната министърка Кармен Дан - дългогодишна и вярна съюзничка на Драгня. Самият Драгня, който е председател на парламента и лидер на партията, няма право да стане министър-председател, понеже е осъждан за изборна фалшификация.

Така че се старае да не губи съюзници в правителството, още повече, че в Румъния се очакват нови многолюдни протести, а може да се стигне и до предсрочни избори. Тъкмо на този фон силният човек в Букурещ, който се бори за спасяването на своя разклатен авторитет, държи да запази контрола над Министерството на вътрешните работи. Това явно е по-важно за него от политическата или икономическа стабилност на страната и румънската лея.

Преди два месеца Тудосе отстрани от кабинета две от близките приятелки на Драгня и с това си навлече гнева на могъщия лидер. Критиците на Драгня твърдят, че е олигарх, а срещу него има подозрения в документна измама, злоупотреби с европейски фондове и злоупотреба с власт. Тъкмо поради това Драгня пришпори парламента още преди Нова година да приеме промени в законодателството, които на практика премахват независимото правосъдие.

Критичните гласове както в Румъния, така и от чужбина в хор твърдят, че Драгня политизира правосъдието и тежко орязва правомощията на полицията, на правоприлагащите органи и на антикорупционната служба с цел да осигури лично на себе си и на коалиционните си партньори имунитет срещу всякакво съдебно преследване.

Социалдемократите се наслаждават на сенчестата ниша, в която се е приютила втората по бедност страна в ЕС вече от месеци, ако не и от години - скрита от погледа на Запада, който много по-остро критикува други държави-членки като Унгария и Полша.

Вътре в страната румънските първенци, които по много белези приличат на руската олигархия, вече от години се крият зад подконтролните им медии, бодро разпространяващи антизападни заговорнически теории. Според тези теории, в Румъния имало заговор, организиран ту от еврейско-американския милиардер Джордж Сорос, ту от някаква загадъчна и неясно дефинирана „паралелна държава”, който целял да свали от власт Драгня и партията му.

Вярно е, че икономиката на Румъния продължава да расте стабилно, но това се случва най-вече благодарение на икономическите мерки, които бяха предприети през 2015 година от експертното правителство на Дачиан Чолош. А много граждани изобщо не усещат икономическото оживление, защото бедността остава широко разпространена.

Недоволството от корупцията се шири сред нововъзникващата средна класа, възпира потенциалните чуждестранни инвеститори и най-вече прогонва от страната многобройни специалисти и учени. Това изтичане на мозъци има и още един страничен ефект - заедно с образованите хора, от Румъния лека-полека си тръгват и симпатиите към ЕС и към демокрацията - разбира се, със сериозната помощ на руската пропаганда.

Президентът Клаус Йоханис, който е от германското малцинство в Румъния, в началото на 2017 година дори се включи в масовите демонстрации в защита на правовата държава. Но днес ще му бъде много трудно да предотврати ерозията на демокрацията. Той няма конституционни правомощия да спре Драгня. А от правителствения лагер през последните дни все по-често призовават за свалянето на Йоханис.

Във вторник президентът определи министъра на отбраната Михай Фифор за временно изпълняващ премиерската длъжност. Още не е ясно обаче дали държавният глава ще приеме предложението на социалдемократите да назначи трайно на премиерския пост друго протеже на Драгня - Виорика Данчила. На гражданите им остава единствено надеждата в планираните за събота нови големи протести и в евентуална недвусмислена намеса на западните лидери.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.