Още по темата

Все повече страни и международни организации изразяват безпокойство от намеренията на Доналд Тръмп да признае едностранно Йерусалим за столица на Израел.

Йерусалим - защо е свещен за три религии-СНИМКИ

Евентуалното решение на американския президент ще доведе до прекратяване на дипломатическите отношения между Израел и Турция, заяви турският държавен глава Реджеп Ердоган.

„Г-н Тръмп, Йерусалим е червена линия за мюсюлманите“,

обърна се Ердоган към колегата си по време на телевизионна реч.

Още през 1995 г. Американският конгрес прие закон за преместване на посолството от Тел Авив в Йерусалим. На всеки шест месеца обаче американските президенти подписват заповед за отлагане на изпълнението на това решение. Крайният срок Тръмп да направи това изтече в понеделник.

Международната общност обаче не признава израелските претенции към Източен Йерусалим, който палестинците искат за столица на бъдещата си държава.

Европейският съюз предупреди за възможни „сериозни последствия“,

ако американският президент вземе решение да признае Йерусалим за израелска столица и да премести посолството на САЩ там.

Общността, която подкрепя решението на конфликта с установяването на две държави, предупреди да не бъдат предприемани никакви действия, които могат да застрашат мирния процес.

„Това може да има сериозни последствия

върху общественото мнение в големи части на света… По тази причина фокусът трябва да остане върху усилията за подновяване на мирния процес и избягване на всякакви действия, които могат да подкопаят подобни опити“, написа в официално изявление върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини.

През юни американският Сенат одобри резолюция, която призовава администрацията във Вашингтон да изпълни гласувания още през 1995 закон за преместването на посолството на САЩ в Йерусалим до 31 май 1999.

Предшествениците на Доналд Тръмп на президентския пост отлагаха изпълнението на закона като посочваха, че статутът на града трябва да бъде определен на преговори между израелците и палестинците.

В края на ноември на съвещание в Белия дом Тръмп посочил, че е време да удовлетвори молбата на Израел.

От Белия дом съобщиха, че Тръмп ще продължи да обмисля решението си след 48 часа на предупреждения от международната общност и телефонни разговори със световни лидери.

Евентуалното решение на САЩ да признаят Йерусалим като столица на Израел ще означава край

на възможността за сключване на мирното „споразумение на века“ между израелците и палестинците. Това заяви Набил Шаат, съветник на палестинския президент Махмуд Абас.

„Хамас“ вече не иска унищожението на Израел

Исторически обрат: ООН осъди еврейските поселения

„Това напълно унищожава всички шансове той да изиграе роля на почтен брокер“, каза съветникът и допълни, че по този начин се отхвърля възможността за постигане на „споразумението на века“.

„Не искаме нищо, освен решение с две държави“, каза още Шаат и допълни, че с действията си Тръмп и неговата администрация не играят по правилата на играта.

Срещу преместването на дипломатическата мисия на САЩ

се изказали държавният секретар Рекс Тилърсън и министърът на отбраната Джеймс Матис, които смятат, че такъв ход може да застраши американските дипломати и военни в Близкия изток и в държави с преобладаващо мюсюлманско население.

В същото време „сериозна и дълбока“ тревога във връзка

с евентуалното решение изрази и един от основните съюзници на Вашингтон в Близкия изток – Саудитска Арабия. Според Рияд една такава драстична промяна на американската политика може да има значително влияние върху палестинско-израелския конфликт.

„Саудитска Арабия изразява сериозна и дълбока тревога във връзка със съобщенията, че американската администрация има намерение да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести своето посолство“ там, съобщава Саудитската печатна агенция, позовавайки се на източници от външното министерство в страната.

Медията съобщава, че такава стъпка „ще има сериозни последствия и допълнително ще усложни палестинско-израелския конфликт“, попречвайки на усилията за възстановяване на мирния процес.

Израел смята Йерусалим за „единна и неделима” столица на страната, а палестинците се стремят да обявят източната му част за столица на своята държава.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК