Още по темата

Турция винаги ще бъде на страната на Република Македония, защото Гърция не е права. Македония винаги ще остане Македония. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, който е на историческа визита във Ватикана, където разговаря с папа Франциск, предаде БГНЕС.

„Турците и македонците са братя и Турция винаги ще стои зад Македония“, категоричен е президентът Ердоган, цитиран от македонските медии.

Макрон скръцна със зъби, Турция се оправдава

Ердоган: Който се изпречи на пътя ни, ще бъде унищожен

„Това, което сме забравили през 1912 г., сега може да бъде поправено“, каза той. Според него Гърция блокира Македония за членство в НАТО, но

Турция винаги ще бъде до Македония и няма да позволи промяната на нейното име.

„За нас, Анкара и Скопие нямат никакви различия и никога няма да оставим нашите братя сами. Винаги ще бъдем с тях, всякога ще им помагаме и ще стоим зад тях“, каза още Ердоган.

Ситуацията в Близкия изток и усложненията в региона във връзка със статута на Йерусалим, а също така миграционния проблем бяха обсъдени от

папа Франциск и турския президент. Разговорът между двамата е продължил около 50 минути в „доброжелателна атмосфера“,

съобщиха от пресслужбата на Светия престол.

„По време на беседата, преминала в сърдечна обстановка, са били засегнати двустранните отношения между Светия престол и Турция, обсъдена е ситуацията в Турция и положението на католическата общност там, приемането на многобройните мигранти и свързаните с това задачи.

Особено внимание е отделено на ситуацията в Близкия изток на фона на статута на Йерусалим. Подчертано е, че мирът и стабилността в региона трябва да се реализират с помощта на диалог и преговори, като се уважават човешките права и международните закони“, се казва в комюникето, разпространено от пресслужбата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.