Още по темата

Зловещата Държавна сигурност на югодиктатора Йосип Броз Тито УДБА участвала в наркотрафик, контрабанда на цигари и скъпоценности.

Това става ясно от архивните документи на УДБА, които бяха разкрити от словенските власти.

Първият документ е от 1946 година и от него става ясно, че тогавашният министър на външната търговия Никола Петрович е

договорил в Неапол закупуването на 46 тона семе за производство на канабис.

Петрович "заплатил пратката с 40 млн. цигари, които минали по контрабанден път през Триест", пише в един от документите.

Според словенските медии УДБА работила с боса на тогавашната сицилианска мафия Лъки Лучано, който организирал наркотрафика от Централна Азия през Турция и Италия до Югославия.

В архивите има данни, че разрешенията и организацията за наркотрафика са взимани лично от дясната ръка на Тито Александър Танкович, тогавашен вътрешен министър и създател на УДБА.

В средата на 60-те години УДБА "разширява бизнеса си и създава банка,

която финансира казината". В тази престъпна мрежа основна роля отново имат италианските мафиоти.

УДБА участвала и в контрабанда на скъпоценности и бижута.

Задържаха бивш шеф на Титовата ДС

Управлението за държавна сигурност функционира на същия принцип като КГБ. Като цивилна контраразузнавателна служба тя е към Министерството на вътрешните работи (по-късно Съюзен секретариат за вътрешни работи) и се състои от четири главни отдела, които се занимават с: вътрешни неприятели, емиграцията, чуждите разузнавателни служби и техника на наблюдение и подслушване. Службата натрупва огромна власт, която започва да заплашва дори президента на Югославия Йосип Броз Тито.