Още по темата

Германската прокуратура разпореди ареста на жена,заподозряна, че е основала крайно дясна терористична организация, която е убила деветима чужденци и полицейска служителка.

Жената, идентифицирана като Беате Ц., се е предала в полицията миналия вторник и оттогава отказва да говори. Тя е заподозряна, че е подпалила къща, използвана от други двама предполагаеми членове на "Националсоциалистическото нелегално движение", които са мъртви.

36-годишната жена може да бъде обвинена в основаване и принадлежност към терористична организация. Според прокуратурата групата е отговорна за убийствата на осем турци и един грък между 2000 до 2006 г., както и на полицейска служителка през 2007 г.

Вчера бе арестуван 37-годишен мъж, идентифициран като Холгер Г. Той е заподозрян, че е подкрепял терористичната организация, нарекла се "Национал-социалистическо нелегално движение", и ще бъде изправен пред съда още днес.

Групата вероятно е замесена и в убийството на полицайка през 2007 г., и в бомбен атентат в магазин за хранителни стоки в Кьолн през 2001 г.

Случаят разпали ожесточени дебати в Германия за способността на властите да гарантират сигурността на имигрантите.

Вчера германското вътрешно министерство предупреди, че

в страната възниква "нова форма на крайнодесен тероризъм",

след като се появиха подробности за гротесков филм, заснет от неонацисти в Тюрингия в източна Германия (някогашната ГДР), в който те твърдят, че са убили 10 имигранти.

Разкритията породиха шок и възмущение в Германия. Започнаха, когато полицията откри телата на двама мъже, свързани с крайната десница, в каравана в Айзенах миналата седмица. Полицията смята, че двамата са се самоубили след неуспешен банков обир.

Скоро след това следователите претърсиха изгоряла къща в Цвикау, използвана от мъжете и от една жена - "Беате Ц", коятопо-късно сама се предаде. Там те откриха оръжия, използвани при убийството на полицайката и на деветимата дребни търговци, осем от които са от турски произход, а деветият е грък. Полицията намери също 15-минутен филм, записан на дивидита, приготвени да бъдат разпратени до ислямски културни организации и медии.

Сп."Шпигел" публикува кадри от филма, който показват телата на жертвите и разиграва анимационни сцени от убийствата с помощта на... Пинко Розовата пантера.

"Обиколка на Германия - девет турци застреляни" гласи надпис в една анимирана сцена.

Защо трябваше да се стигне дотук,

след като Службата за защита на конституцията и полицията са уж добре организирани и оборудвани? - пита днес коментаторката Уте Шефер на сайта на "Дойче веле" (dw-world.de). И отговаря:

"Нямало стабилни улики, насочващи към дясноекстремистки подбуди, заявиха от германското вътрешно министерство. Може би защото работата на властите е била насочена предимно срещу предполагаеми ислямисти, склонни към насилие? Или пък защото дясноекстремистките идеи са станали по-приемливи за обществото?

И не е ли изключено информатори на Службата за защита на конституцията да са искали да укрият или предотвратят подобни изводи?

На всички тези въпроси сега трябва да бъде намерен отговор - безрезервен, бърз и мащабен. Така обеща федералното правителство. Това е правилно, но въпреки това би трябвало да става дума не само за политически мерки.

Нужно е сега разкритата поредица от насилия да бъде придружена в имиграционното германско общество от широк обществен дебат. За де не може повече в Германия да се развива на тъмно, из кръчми и клубове онова, за което в днешна Германия не би трябвало да има място: дясноекстремистка идеологическа слепота и насилие.

Няма и 20 години, откакто неонацисти хвърлиха коктейли "Молотов" в жилищна сграда на турски семейства в гр. Мьолн. Деяние, което привлече вниманието в страната и чужбина. Сега разкритата серия от престъпления сочи, че расистките идеи все още намират разпространение в обществото.

В някои източногермански региони неонацистите се изживяват като местни лидери и заявяват, че тяхното селище е "освободена" или "национална" зона. Пеят националсоциалистически песни по време на клубни срещи и тероризират инакомислещите, независимо дали става дума за чужденци или за представители на левицата.

Те в никакъв случай не представляват мнозинство, но искат да се представят за такова; готови са да налагат мисленето си и с употреба на насилие и разчитат на мълчанието на всички онези, които са информирани, но предпочитат да си замълчат. Точно тук се крие опасността, срещу която трябва да се действа чрез обществена дискусия за десния екстремизъм.

Въпреки продължаващите вече десетилетия миграционни процеси, в днешното германско общество се ширят паралелни начини на мислене и структури, сбогували се с основните ценности на демокрацията.

По правило е "виновен" чужденецът, той се превръща в образ на врага и в мишена за сляпа агресия.

Най-вече сред онези, които и без това се изживяват като жертви на общественото развитие заради покачващата се безработица и липсата на перспективи.

Това е така още от Средновековието - рефлексите не са се променили, въпреки политиката за интеграция, въпреки многобройните кръгли маси и политически призиви.

В европейски мащаб Германия е по относителния дял на чужденците малко над средното равнище - близо 10 на сто мигранти работят и живеят във Федералната република.

Длъжници сме не само на тези 9 милиона души, а и на демократичната германска конституция да задушаваме в зародиш дяснорадикалния терор. В противен случай се залага на карта цялостта на обществото ни."