Още по темата

Испанското правителство пое по пътя на поемане на властта в автономния регион Каталуния.

Това стана ясно от специално изявление на премиера Мариано Рахой след извънредно заседание на кабинета му.

Пучдемон: Народът иска независимост, ще го последвам

Над 1 млн. души подкрепиха единна Испания в Барселона

Рахой призова регионалните каталунски власти да уточнят дали вчера са обявили независимост от Мадрид и създаване на собствена държава.

Ако такова обявяване е действително, то испанското правителство ще поиска Сената, където консерваторите на Рахой имат мнозинство, да активира чл. 155 от конституцията. Безпрецедентната мярка ще позволи на централната власт да поеме управлението в региона.

Вчера регионалното правителство символично подписа декларация за независимост с оглед на резултатите от проведения на 1 октомври референдум в областта. В него 90% от гласувалите пожелаха независимост от Испания при 43% избирателна активност и много проблеми по време на вота.

Премиерът Карлес Пучдемон обаче обяви, че същинската независимост трябва да бъде обявена от местния парламент и той призовава тази стъпка да не се предприема преди преговори с Мадрид.

Мадрид обаче изглежда изобщо не възнамерява да преговаря.

Рахой обяви, че с отлагането на обявяването и подписването на неясен документ, Пучдемон цели „умишлено объркване” и заради това призовава каталунците да внесат „яснота”.

„Този призив, преди да предприемем мерките, които чл. 155 от конституцията ни позволява, цели да даде на гражданите яснота и сигурност, каквито въпрос от такава важност предполагат”, заяви испанският премиер.

По информация на Би Би Си в испанския Сенат вече е започнала подготовката за въвеждане на чл. 155.

Самият процес обаче няма как да започне без ясен отговор от Каталуния дали независимостта вече е обявена.

Такъв отговор може би вече има. По-рано говорител на каталунското правителство обяви, че подписаната вчера декларация е символичен акт.

„Официалната декларация трябва да бъде подписана от парламента”, заяви Жорди Турул.

В самия законодателен орган на Каталуния реакциите на решението на Пучдемон да призове за отлагане на същинското обявяване бяха смесени.

Част от политиците го определиха като „пропусната възможност”. Отново се надигнаха гласовете и на хората, които не искат отделяне от Испания.

В неделя по улиците на Барселона излязоха стотици хиляди местни жители, които защитиха единството. Предполага се, че повечето от тях са бойкотирали референдума на 1 октомври.

Самото допитване беше възпрепятствано от испанската полиция, в много случаи с цената на насилие, включващо бой над възрастни жени, използване на гумени куршуми и сълзотворен газ.

В сложната обстановка миналата седмица ЕС обяви, че евентуална независима Каталуния автоматично ще бъде изключена от съюза. Това би създало огромни икономически трудности на бъдеща нова държава на Иберийския полуостров.