Още по темата

Русия трябва да засили бойната си готовност в отговор на „агресивните действия“ на НАТО близо до границите на Русия, заяви днес президентът на Руската федерация Владимир Путин, цитиран от агенция Ройтерс.

В обръщение към парламента по повод 75-ата годишнина от нападението на нацистка Германия срещу СССР,

Путин смъмри Запада, че не желае да изгради „модерна система за колективна сигурност“ с Русия.

„Русия е готова да обсъжда този ключов въпрос и повече от веднъж показа готовността си за диалог. Но, точно както се случи в навечерието на Втората световна война, ние не виждаме положителна реакция в отговор“, каза той.

„Точно обратното, НАТО засилва агресивната си реторика и агресивните си действия в близост до нашите граници. При тези условия, ние сме длъжни да обърнем специално внимание, за да изпълним задачата за укрепването на бойната готовност на страната ни“, категоричен е Путин.

Алиансът, ръководен от САЩ, засилва присъствието си в Полша и трите прибалтийски държави Естония, Латвия и Литва, с което се надява да обезкуражи Русия за всякакво повторение на случая с п-в Крим, който Русия анексира през 2014 г.

Русия определя тези планове на НАТО като враждебни.

Чертаейки исторически паралели с 1930 г. Путин твърди, че

човечеството сега е изправено пред угрозата да се провали в стремежа си да устои на бързо разпространяващата се заплаха от тероризъм, точно както преди не е успяло да се обедини срещу нарастващата мощ на нацистка Германия.

„Световната общност тогава не показа достатъчно бдителност, воля и консолидация, за да предотврати тази война и да спаси живота на милиони хора.

Какъв още урок е необходим, за да изхвърли днес старите и протрити идеологически разногласия и геополитическите игри и да се обединим в борбата срещу международния тероризъм?“, пита Владимир Путин.

Още по темата:

Идеята за флотилията срещу Русия - турска

България отказа общ фронт срещу Русия, Турция спря реадмисията

НАТО с бригада в Румъния, пращаме 400 войници

Междувременно командващият на сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис заяви, че НАТО не е в състояние да защити Литва, Латвия и Естония в случай на хипотетично нападение от страна на Русия.

„Русия може да завладее балтийските държави по-бързо, отколкото ние бихме пристигнали там, за да ги защитим”,

казва генералът в интервю, което ще бъде публикувано утре в германския в. „Цайт“, но извадки от него бяха разпространени предварително.

Ген. Ходжис смята за реалистични оценките на редица аналитици, според които на руската армия хипотетично ще са необходими от 36 до 60 часа, за да завладее столиците на балтийските републики.

Освен това, в хода на ученията „Анаконда” е установена недостатъчна координация между страните членки при прехвърлянето на тежко оборудване от западната част на Европа на изток, изтъква американският командващ.

По-рано

постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко заяви, че в алианса изкуствено се повдига въпросът за някаква вероятност от руско нападение срещу балтийските републики.

„Въпросът ми е много прост: кога НАТО ще спре да подклажда това видение, че Русия напада балтийските държави, Полша и т. н? Разбирате, че реална заплаха не съществува”, подчерта Грушко.