Още по темата

Започва нормализиране на отношенията между Русия и Турция, обяви руският президент Владимир Путин.

Той заяви това на правителствено заседание след 40-минутен телефонен  разговор с турския си колега Реджеп Ердоган.

Междувременно властите в Турция изправиха пред съда убиеца на пилота на сваления през ноември руски бомбардировач Су-24.

„След писмото на турския президент до нас, бе взето решение да започне процес на нормализиране на отношенията с турските ни партньори“, изтъкна Путин, откривайки съвещанието.

Дете пита Путин кого ще спаси - Ердоган или Порошенко

Втори руски военен самолет нарушил въздушното пространство на Турция

Русия: Единият от пилотите на Су-24 е бил убит от наземен огън

Той посочи, че Русия ще премахне административните санкции за Турция в сферата на туризма.

Ердоган го е уверил, че „турското правителство ще направи всичко, зависещо от него, за да осигури безопасността на нашите граждани на територията на Турската република“.

„Предлагам правителството на Русия да започне цялостно нормализиране на търговско-икономическите връзки с Турция“, обърна се Путин към премиера Дмитрий Медведев.

Държавните глави на Турция и Русия в сряда са се договорили да се срещнат лично по време на първия телефонен разговор между двамата след свалянето на руския самолет миналата година.

„Двамата лидери подновиха обещанието си да активизират двустранните отношения и да се борят заедно срещу тероризма, а също така постигнаха съгласие да продължат да поддържат връзка и да се срещнат лично“, съобщиха от турското президентство.

Малко по-късно днес руският президент подписа указ, с който се продължава санкциите срещу Запада с година и половина до 31 декември 2017 година. Русия забрани вноса на храни от Европейски съюз, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия през 2014 година в отговор на западните санкции заради украинската криза.