Още по темата

Продължаване на сътрудничеството в Сирия и подкрепа за териториалната цялост на Ирак.

Зад тези общи позиции застанаха руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган, които се срещнаха в Анкара.

Защо на Ердоган му "мирише мръсно" от Вашингтон

Една иранска делегация в Анкара, която предизвиква множество въпроси

На практика са създадени условията за прекратяване на гражданската война в Сирия, заяви Путин.

Той изтъкна, че двамата с Ердоган са потвърдили готовността за създаването на 4 зони на деескалация в Сирия, включително в северната провинция Идлиб.

„На практика са създадени необходимите условия за прекратяване на братоубийствената война в Сирия, за окончателното унищожаване на терористите и връщането на сирийците към мирен живот”, заяви руският президент.

„Ние с Русия подкрепяме териториалната цялост на Ирак и Сирия”, заяви от своя страна Ердоган.

Двамата лидери разговаряха над час и половина в тесен кръг. Те се срещат едва дни след референдума за независимост в Иракски Кюрдистан, където над 90% от участвалото местно население гласува за отделяне в нова държава.

Инициативата в Ербил се следеше тревожно от всички държави в региона, които имат кюрдски малцинства, в това число и Турция.

Трябва да се попречи на кюрдското регионално правителство в Северен Ирак да направи по-големи грешки, заяви Ердоган след срещата си с Путин.

Ще има ли нова война в Ирак

Иракски Кюрдистан прави последната и най-трудна крачка преди независимостта

Руският президент от своя страна заяви, че външното министерство на страната му вече се е изказало по въпроса за кюрдския референдум – позицията на Москва от сряда също беше, че подкрепя териториалната цялост на Ирак.

В нея обаче се споменаваше и разбиране към кюрдите, които искат да имат своя национална държава.