Още по темата

Каталунският премиер Карлес Пучдемон няма да свиква предсрочни избори в страната.

Премиерът заяви, че оставя на регионалния парламент да реши как да се реагира на плановете на испанското правителсто да отнеме автономията на спорния регион.

Мадрид планира избори в Каталуния през януари

Решителност в Мадрид: Отнемаме автономията на Каталуния. Пучдемон ги заплаши

Утре горната камара на Сената в Мадрид трябва да гласува дали позволява да бъде безпрецедентно задействан чл. 155 от конституцията на страната. 

Чрез него централната власт би могла да разпусне правителството на Пучдемон, ще ограничи ролята на парламента на Каталуния и ще поеме контрола върху полицията и финансите в окръга.

Така напрежението в Каталуния остава на връхна точка. Хиляди излязоха по-рано пред сградата на правителството, очаквайки изявлението на премиера, което два пъти се отложи. 

Мадрид няма да прилага чл. 155, ако в Каталуния бъдат свикани предсрочни избори и местни медии съобщиха, че Пучдемон се е решил на мярката като начин за сваляне на напрежението.

Премиерът уточни, че е бил готов да свика избори, но от Мадрид не са дали нужните гаранции, че ще преустановят действията по отмяната на автономията.  

Вместо това той в крайна сметка остави решението в ръцете на законодателния орган. 

В каталунския парламент има просепаратистко мнозинство, което е възможно да обяви независимостта на страната. Местните депутати вероятно ще се заседават утре. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СЪБОТНИЯ ПРОТЕСТ В БАРСЕЛОНА В ГАЛЕРИЯТА НИ

На 1 октомври 90% от участвалите в референдума в Каталуния поискаха отделяне от Испания при 43% избирателна активност. По-късно Пучдемон подписа символична декларация за независимост, но остави време за диалог с Мадрид до ратифицирането й от местния парламент.  

Консервативното испанско правителство на премиера Мариано Рахой отказа разговори. Централната испанска власт и кралят Фелипе VI смятат референдума и цялостните действия на каталунските власти за противоконституционни. 

Време е законът да бъде зачитан в Каталуния, 

заяви испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария след като стана ясно, че Пучдемон няма да свика избори. 

Сантамария говори пред сенатската комисия, която обсъжда гласуването за задействане на чл. 155. 

Испания има един от най-децентрализираните модели на управление в света, смята вицепремиерът.

Тя изтъкна, че каталунските власти са тези, които отказват диалог. 

Правителството на Рахой държи Пучдемон да оттегли подписаната декларация за независимост, макар тя да няма официален статут.