Още по темата

Испанският Върховен съд издаде европейска заповед за арест на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон и четирима души от кабинета му, всички от които в момента се намират в Брюксел.

Белгийските власти вече са получили документа и предстои да го проучат, по думите на говорител на федералната прокуратура.

Пучдемон се обяви за президент в изгнание

Каталуния с нов премиер и още промени след обявената независимост

Какво ще направи Испания оттук нататък

Пучдемон, който избяга в Белгия, заедно с министрите си в началото на тази седмица, се обяви за лидер в изгнание на непризнатата от никого Република Каталуния.

Преди една седмица регионалният парламент в автономната испанска област обяви независимост от Мадрид. Централното правителство обаче взе безпрецедентни мерки по чл. 155 от испанската конституция, с които свали от власт правителството на Пучдемон и пое контрола върху полицията и финансите на областта.

Каталунските власти поискаха независимост от Мадрид след нелегален по испанския закон референдум на 1 октомври. Тогава 90% от участвалите в него граждани на областта гласуваха за отделяне. Избирателната активност обаче беше 43%.

Последвалите размяна на заплахи и нежелание за открит диалог между Барселона и Мадрид кулминираха в обявяването на независимост, но централната власт бързо пое контрола над областта. Испанският премиер  Мариано Рахой свика и нови регионални парламентарни избори на 21 декември.

Не е ясно колко от сепаратистките организации, в това число и Пучдемон изобщо ще могат да участват в тях, предвид факта, че голяма част от тези политици могат да се окажат в затвора.

След като избяга в Белгия бившият премиер обяви, че процесът срещу него в Испания е политизиран. Пучдемон, членовете на кабинета му и други сепаратистки политици са обвинени в подбуждане на бунт и злоупотреба с публични средства при опитите им да отделят областта.

Лидерът в изгнание обаче допълни, че е готов да съдейства на белгийските власти и няма да бяга от правосъдието. 

"Ще отида при съдебните власти, но при истинските съдебни власти", каза Пучдемон пред белгийската телевизия. Наред с това той обяви и готовност да участва в изборите в Каталуния, като според него може да води кампания от всяка точка на света. Миналата седмица от испанското правителство обявиха, че Пучдемон може да участва в изборите, ако преди това не попадне в затвора. 

Той и четирима министри са в Брюксел, но други осем се явиха пред съда в Мадрид и вече са в ареста. Девети беше освободен под гаранция от 50 000 евро, но вероятно също ще бъде обвинен.

Под ударите на закона попаднаха също Жорди Санчес и Жорди Куишарт – лидерите на основните сепаратистки партии в досегашния парламент.

През изминалите дни хиляди хора не спират да излизат по улиците на Барселона, Херона и други по-големи градове в Каталуния с искането политиците да бъдат освободени и съдебното преследване срещу тях да спре.

Едновременно с това очакваното от някои сериозно напрежение в областта го няма, след като Испания отне автономията й и напълно пое контрола над властите й.