Още по темата

При обиска в дома на заподозрения за стрелбата пред търговски център в Мюнхен, при която загинаха 9 и бяха ранени 27 души, 10 от които тежко, не са открити доказателства за връзка с „Ислямска държава”, съобщи шефът на полицията в баварската столица Хубертус Андре. Сред убитите има петима непълнолетни, включително деца. Трима от загиналите са граждани на Косово, други трима са от Турция, а един е грък.

Сред пострадалите има и българка. Докато е бягала от куршумите пред търговския център „Олимпия”, сънародничката ни е била избутана от тълпата и е счупила ръката си. Тя е приета в болница „Нусбаум” (Nussbaum Klinik). Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на консула в Мюнхен да посети незабавно пострадалата в болницата и да окаже пълно съдействие за нейното скорошно оздравяване.

От местната прокуратура посочиха, че извършителят на нападението - 18-годишен иранец с германско гражданство е страдал от депресия и е бил на психиатрично лечение. Той се увличал по видеоигри със стрелба и е имал проблеми в училище. Вижте как изглеждаше Мюнхен след разстрела на 9 души пред мол „Олимпия”

Според „Билд” (Bild) убиецът се казва Али Давид Сонболи. Ето и негова снимка, публикувана в германското издание.

Бил е въоръжен с незаконен пистолет „Глок”. Разследващите установиха, че в раницата си той е имал още 300 патрона.

По-всичко изглежда, че нападението е било подготвено. Няколко часа преди атаката младежът публикувал от чуждо име покана за раздаване на безплатна храна в заведение за бързо хранене пред мол „Олимпия” в центъра на Мюнхен. Именно там впоследствие стрелецът открива огън, след което влиза в престрелка с полицията и малко по-късно се самоубива.

Въпреки че той е роден в Иран, от полицията считат, че действията му може да са израз на десен екстремизъм, вдъхновен от норвежеца Андерш Брайвик.

„Изхождаме от принципа, че в този случай става дума за класически акт на побъркан, който очевидно е действал без политически мотив”, каза говорител на баварската прокуратура.

Извършителят на атаката не е бил известен на полицията преди стрелбата и няма криминално досие.

Шефът на полицията в Мюнхен подчерта, че престъплението по абсолютно никакъв начин не е свързано с бежанския проблем.

От полицията обаче смятат, че има връзка между снощното нападение и петата годишнина от касапницата, извършена от норвежкия терорист Андерш Брайвик, който изби 77 и рани 155 души на остров Ютьоя.