Още по темата

Няколко хиляди протестираха пред парламента в Киев във вторник вечер срещу корупцията. Те настояват за отпадане на депутатския имунитет и създаване на антикорупционен орган.

Демонстрантите блокираха сградата на парламента, стигна се до сблъсъци с полицията.

ВИЖТЕ ПРОТЕСТА В СНИМКИ

Някои медии заговориха за трети Майдан - по името на окървавените протести през 2014 г. довели до свалянето на проруския президент Виктор Янукович.

Украйна преживя най-кръвопролитния ден, откакто напусна СССР

Каква е истината за снайперистите от Майдан?

МВР на Украйна съобщи тази сутрин, че около 200 души остават пред парламента, но ситуацията е под контрол. 

Протестиращите се събраха по призива на няколко реформистки движения, включително Движението на новите сили на бившия грузински президент Михаил Саакашвили. Той се превърна в политически противник на украинския президент Петро Порошенко, който го лиши от украинско гражданство.

"Исканията ни са прости: създаването на антикорупционен съд и премахване на парламентарния имунитет", се казва в комюнике на партията на Саакашвили. Самият Саакашвили също се включи в протестите, съобщава Ройтерс.

На протеста освен поддръжници на бившия грузински президент присъстваха и поддръжници на Общоукраинското обединение "Баткившчина", Общоукраинското обединение "Свобода", партиите "Самопомощ", "Гражданска позиция", "5.10", "Демократичен алианс" и крайнодесния "Национален корпус", предаде ТАСС.

Борбата срещу корупцията сред елита беше едно от основните искания на Майдана през 2013-2014 г., но въпреки създаването на нови структури се сблъсква със съпротивата на други държавни институции, припомня Франсс прес.

Нито един високопоставен лидер не е бил осъден след свалянето на проруския президент Виктор Янукович, въпреки широко отразените в медиите арести. Западът и украински правозащитници искат създаването на специален съд, като се опасяват, че обикновените съдилища може също да са обхванати от повсеместната корупция.

Много политически партии искат и отмяна на парламентарния имунитет, за да може депутатските мандати да спрат да служат за защита срещу подобни дела.

Президентът Порошенко внесе във вторник проектозакон, предвиждащ отмяна на имунитета от 2020 г., но протестиращите искат той да влезе в сила още догодина.