Още по темата

Професор Михаил Константинов и политологът Димитър Ганев коментираха в предаването „Здравей, България“ по Нова ТВ поредния атентат в Истанбул, както и политиката на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Турция много го е закъсала,

тя води война на 5 фронта и по този начин няма да станат нещата. Това е страшно опасно и за България, защото ние не знаем какво ще се случи“, коментира проф. Константинов.

„Според мен Великите сили трябва да се съберат и да решат, че ще се прави кюрдска държава и да унищожат чудовището „Ислямска държава”, каза още той.

Димитър Ганев пък сподели: „И този атентат в Истанбул, и предишни

атентати в Турция през тази година символизират провала на Ердоган

в множество негови политики – както спрямо кюрдите, така и във външната политика.

Пълен провал на Ердоган в близкоизточната политика, пълен провал в неосманската политика и пълен провал в глобалната политика. Той успя да се скара с Русия и САЩ.

Обрачът около Ердоган се свива и сценариите пред него са много страшни. При Ердоган борбата за власт вече не е само борба за власт да наложи президентски модел на управление, това е борба на живот и смърт политически за него, борба за оцеляване“.

„Освен това той се бори да пази и семейството си, защото считайте, че

ако падне Ердоган, ще погнат и роднините му, по стар близкоизточен обичай.

Той си създаде много врагове, някои от които кървави врагове. Там вендетата си върви през поколения. Освен това синът му търгува с „Ислямска държава“, добави проф. Константинов.

Той коментира и резултатите от референдума във Великобритания.  „Решението на повечето британци да напуснат ЕС е преди всичко емоционално, а не рационално. Очевидно хората са се чувствали несигурни по много причини – срив на вътрешния пазар, тероризъм, мигрантско нашествие в Европа”, заяви той.

„Излизането на Великобритания от ЕС доста вероятно ще бъде последвано от излизане на Шотландия и може би – на Северна Ирландия, които искат да останат в ЕС”, каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото:

Арабистът проф. Владимир Чуков пък смята, че тероризмът е станал много професионален. „Мишената на атентата е самата Турция. След като стана ясно, че няма жертви чужденция, това означава, че мишената е подбрана.

Ако погледнете календара,

всеки месец има атентат. В обозримо бъдеще едва ли ще спре всичко това.

Притеснява ме дори, че графикът се ускорява”, каза той в студиото на Нова ТВ.

По думите му терористите не са вълци единаци. „Това не е самостоятелна акция, а организирана форма на тероризъм. Профилът е на „Ислямска държава“, но аз не изключвам и „Соколите на Кюрдистан”, подчерта арабистът. Но според него профилите и на двете групировки са близки.

„Няма как това да не повлияе и на нашите отношения. На нас ни трябва стабилен съсед”, каза Чуков.

Какво още каза арабистът гледайте във видеото: