Още по темата

От края на Втората световна война редица европейски територии са обявявали едностранно независимост, основно след разпадането на СССР и Югославия.

Каталунският случай е обаче първи в ЕС, припомня Франс прес.

През Студената война има така наречения кипърски случай.

През 1974 г. гръцките кипърски националисти замислят преврат, целящ присъединяване на острова, който е независим и е бивша британска колония, към Гърция. Превратът се проваля за няколко дни, но междувременно турски военни дебаркират на север с аргумента да защитават турското кипърско малцинство. През ноември 1983 г. лидерът на турската кипърка общност обявява независимостта на Севернокипърската турска република на 38% от територията, където са разположени турските военни. Само Анкара признава тази република, а няколко опита за уреждане на въпроса се провалят. Разделеният Кипър влиза в ЕС през 2004 г., чието законодателство се прилага само върху южната част на острова.

Кипър ще председателства ЕС въпреки заплахите на Турция

С разпадането на СССР се зараждат 15 държави,

от които трите балтийски - Литва, Латвия и Естония - влизат в ЕС през 2004 г.

Сепаратистките напрежения в региона продължават. Приднестровието, район в Молдова населен основно с рускоговорящи, обявява независимост през 1991 г. и я брани с оръжия на следващата година. Нито една страна не я признава.

Нагорни Карабах, район в Азербайджан, населен основно с арменци, обявява отцепване през 1991 г. и последва кървав конфликт. Нагорни Карабах продължава да е смятан от международната общност като част от Азербайджан.

Абхазия и Южна Осетия, два района в Грузия, се обявяват за независими и са повод за кратък руско-грузински конфликт през август 2008 г. Русия признава двата района като независими. Признават ги и Венецуела, Никарагуа и Науру.

В Украйна през 2014 г. се самопровъзгласяват Луганската и Донецката народни републики.

Майка на гроба на сина си, загинал във войната в Босна (1992-1995 г.)
Майка на гроба на сина си, загинал във войната в Босна (1992-1995 г.) Източник: Getty Images/Guliver

Това стана след референдуми. Те не са признати от международната общност и са силно зависими от Русия.

При разпадането на Югославия първи се откъсват Словения и Хърватия през юни 1991 г. В Словения югославската народна армия се изтегля след 10 дни и страната става европейска членка през 2004 г.

В Хърватия обаче последва война със сръбското малцинство, подкрепяно от Белград и конфликтът отнема живота на 20 хил. души. Той приключва през 1995 г., а Хърватия влиза ЕС през 2013 г.

Македония се самоопределя за независима по мирен път през 1991 г.

след референдум, спечелен от 95% от гласоподавателите.

В Босна и Херцеговина независимостта, обявена през 1992 г. след референдум, бойкотиран от сръбската общност, поражда над тригодишна война между мюсюлмани, сърби и хървати, в която загиват над 100 хил. души. 2,2 милиона са бежанците. Белград признава Босна и Херцеговина едва през 1995 г. с Дейтънските мирни споразумения.

През 2006 г. Черна гора решава с референдум да се отдели от Сърбия.

Последно Косово обявява независимост през 2008 г. след първи референдум за автономия още през 1991 г., а после и след конфликт със сръбските сили. Косово е признато от над 100 страни, но не е член на ООН. А в конституцията на Сърбия продължава да е вписано опекунството над него.

Независимостта на Косово не нарушава межународното право

Формулата за Косово: Независимост под международно наблюдение

Първата крачка към независимост в ЕС направи Каталуния.

Парламентът на Каталуния обяви независимост

Какво ще направи Испания оттук нататък

Това отключи криза в Испания и тежки последствия за автономната област, чиято автономия вече бе отнета. Европа обърна гръб на Каталуния. Както написа в своя "Туитър" акаунт председателят на Европарламента Антонио Таяни, никой в Евросъюза не призна независимостта на Каталуния от Испания.

Мадрид уволни каталунския лидер Пучдемон и насрочи избори за 21-ви декември.

Решителност в Мадрид: Отнемаме автономията на Каталуния. Пучдемон ги заплаши

Ще има ли гражданска война в Испания

Сега големият въпрос, който и много хора в социалните мрежи вече си задават, е какво ще се случи, ако каталунците решат да се съпротивляват на отнемането на независимостта им.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.