Още по темата

Руският президент Владимир Путин за пръв път официално ще разговаря с ръководителите на двете сепаратистки проруски републики в Източна Украйна.

Разговорът ще цели договарянето на размяна на военнопленници между сепаратистите и Украйна.

Протест в Украйна, палатки пред парламента

Създаването на Малорусия ядоса Германия, Москва мълчи

Донецката и Луганската народни републики обявиха независимост от Киев през 2014 след като преди това Русия анексира п-в Крим и го присъедини в териториите на федерацията си.

Ситуацията в Източна Украйна доведе до започването на гражданска война, която продължава и до момента. В размирните региони загинаха десетки хиляди военни и цивилни, а цялостната ситуация доведе до огромен икономически упадък в тях и останалата част от Украйна.

Сегашните преговори са за размяната на стотици военнопленници. По данни на властите в Киев сепаратистите държат 152 души от армията на страната и паравоенни организации. От своя страна Украйна е готова да предаде 306 бунтовници.

"Ще направя всичко, което зависи от мен. Ще говоря с ръководителите на Донецката и на Луганската (народна) република. Надявам се, че вашето предложение ще бъде реализирано възможно най-скоро", обърна се Путин към украинския политик Виктор Медведчук, който потърси помощ от руския президент и един от представителите на Киев в преговорите със сепаратистите.

Украинците се надяват размяната да е във формат „всички за всички”.

Така се стига до прецедентния официално обявен диалог между Путин и президентите на двете сепаратистки републики Александър Захарченко и Игор Плотницки.

Москва официално не признава републиките, но на страната на бунтовниците са се били руски войници.