Още по темата

Българи са станали свидетели на стрелбата в търговския център „Олимпия” в Мюнхен.

Ева, която е една от тях разказа пред „Събуди се“, че е била на две пресечки от мястото на стрелбата, когато разбрала, че нещо се случва:

„Разбрах много бързо, защото положението беше почти бедствено – полицаи, линейки, сирени... Човек се питаше в този момент къде съм, какво става“.

Тя си припомни, че 20 минути преди трагичните събития пред търговския център тя отново минала от там и нищо не подсказвало какво предстои:

„Хората крещяха един през друг – изстрели, изстрели! Не знаем, не знаем какво да правим. И аз още преди да пуснат информация по новините вече знаех какво се случва“.

Ева смята, че германските власти вероятно прикриват факта, че атаката е била терористична. Това се правело с цел да не се нагнетява напрежение към мигрантите в страната и да не се критикува политиката на правителството спрямо тях.

Иначе – още една българка става очевидец на събитията. Ели Демирова обаче няма толкова късмет като Ева и пострадва:

„Отидох точно тогава да си купя ядене. Стигнах до касата, за да си платя. И видях как хората започват да бягат. И ми казаха, че терористи са дошли. Хукнах и аз, но паднах и си счупих ръката“.

За да не притеснява близките си, жената крие лицето си.

Тя призна, че е дошла в Германия на гости на сестра си, но от недоимък в родния Пазарджик се оглеждала и за работа:

„Много, много ме беше страх”, казва още Ели.

Тя не видяла нападателя, защото се опитвала да се спаси. В момента тя е единствената българка, за която се знае, че е сред пострадалите:

„Непрекъснато ни уверяваха, че няма пострадали българи, докато в 15,29 ни казаха за жената. Вероятно тя е сред последните, постъпили в болница или сред последните, на които са свалили личните данни“, заяви Антоанета Байчева, която е генерален консул на България.

Иначе - предстои й операция на ръката на пострадалата ни сънародничка, след което тя ще се върне у нас, където по думите й било по-спокойно.

Вижте как изглеждаше Мюнхен след разстрела на 9 души пред мол „Олимпия”

Междувременно Айфеловата кула беше осветена в цветовете на германското знаме. По този начин Франция показа съпричастността си към Мюнхен след стрелбата в петък.

Иначе – лавина от повиквания са получени на спешните телефони в Мюнхен след атаката пред търговския обект.

Броят им надвишава 4300.

Властите обаче проверяват дали няма опит за умишлена дезинформация с цел да се отклони вниманието на органите на реда.

От вестник „Билд” пък издадоха името на 18-годишния убиец. Според изданието, което качи и негова снимка, той се казва Али Давид Сонболи и е от ирански произход.

По-късно стана ясно, че е имал психически проблеми.