Още по темата

Броят на жертвите от смъртоносното земетресение в Италия, което разлюля централната час на страната, вече са 120, предаде информира Би Би Си (BBC), позовавайки се на информация от премиера Матео Ренци. Мнозина други продължават да са в неизвестност, смята се, че много са погребани под отломките.

Ренци каза още, че никой в засегнатите от силното земетресение райони на Италия няма да бъде оставен да се справя сам с последиците, предаде ДПА. Той заяви, че

сега най-важното е да се извадят оцелели изпод отломките.

Ренци благодари на доброволците, оказващи помощ в спасителните операции. Премиерът съобщи, че по-късно днес ще посети засегнатите от труса райони на Централна Италия.

Хората са притеснени от, продължаващите през целия ден, вторични трусове, каза за Vesti.bg Надежда Венкова, която от 13 години живее в Асколи Пичено.

Кметът на Аматриче Серджо Пироци заяви, че само в неговия град са открити 17 трупа. Според него броят на жертвите може да нарасне. Спасителни екипи се опитват да достигнат до 69 махали около Аматриче, предаде Асошиейтед прес. В социални мрежи жители на града казват, че той буквално вече не съществува, допълва ДПА.

Вижте Италия след земетресението в галерията ни

Вижте кадри от разрушенията, снимани от хеликоптер:

Първите кадри на засегнатите населени места показват, че мащабите на разрушенията са огромни, отбелязва Франс прес. Според тях

Арката дел Тронто е заличен от лицето на земята.

В други населени места къщите са превърнати в купчини руини, в които ровят спасители в опит да открият оцелели. Около тях са се струпали оцелели жители, гледащи ужасено и объркано, допълва агенцията.

Според италианската агенция АДЖИ стотици хора се водят за изчезнали. Италианската Гражданска защита засега не е съобщила конкретни данни. Много хора може да са в капана на рухналите си къщи, тъй като трусът бе регистриран в 01,36 ч. по Гринуич, когато всички са спели.

Това е най-силното земетресение в Италия от 20 май 2012 г., когато трус с магнитуд 6 отне живота на 25 души в района между градовете Модена и Ферара, припомня Франс прес.

При спасителните операции днес много хора бяха извадени живи. Между спасените са две братчета на 4 и 7 години, които се скрили под леглото в къщата на баба си в Аркуата дел Тронто.

Най-малката жертва е момиченце на 9 месеца,

извадено мъртво изпод отломките на къща в същото населено място. Родителите на бебето са живи, но с травми и са откарани в болница, допълва Франс прес.

Австрия, Германия, Русия, Франция и още много страни вече изразиха готовност да окажат помощ на Италия. Владимир Путин, Ангела Меркел Франсоа Оланд изразиха съболезнования пред италианските власти.

Папа Франциск отмени седмичната си обща аудиенция в знак на съпричастност. ЕК изрази готовност да помогне на Италия, но засега Италия е поискала само сателитни снимки, за да оцени щетите от труса.

Италианският Комитет на Червения кръст каза, че спасителните операции ще бъдат трудни заради планинския терен, в който се намират засегнатите от труса населени места, предаде ДПА.

Италианската епископална конфедерация обяви, че внася един милион евро във фонд за солидарност с пострадалите от земетресението.

Силно земетресение разруши сгради в Централна Италия през изминалата нощ и взе десетки жертви. Трусът с магнитуд 6,2 е бил с епицентър близо до град Норча, област Умбрия, в 04:36 ч. българско време, 4 км под земята. Най-силно засегнати са Акумоли, Аматриче, Поста и Арката дел Тронто. Поне 60 души са загинали.