Още по темата

Полският президент Анджей Дуда обяви, че Германия не е успяла официално да реши въпроса с репарациите за Варшава от Втората световна война.

„След 70 години това все още е политически проблем“, заяви той вчера пред полско радио.

Мерки за сигурност: Путин реши да не лети над Полша

ЕК с ултиматум към Полша, Варшава: Нямате правомощия тук

ЕС предприе безпрецедентни мерки срещу Полша

По думите на Дуда, въпреки че ФРГ е правила „подаръци“ и е имала „добро отношение“ към поляците по време на „трудния период на комунизма“, въпросът с репарациите остава нерешен. „Ние наистина не получихме компенсации“, подчерта държавният глава.

През септември Дуда и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се съгласиха, че е необходима „спокойна дискусия“ за решаването на деликатния въпрос.

По-рано същия месец влиятелната Полска католическа църква, в която има силно прогерманско лоби предупреди, че „лошите решения“ на управляващите могат да влошат отношенията с Германия, след като премиерът Беата Шидло заяви, че Варшава е „готова“ да поиска компенсации.

Управляващата дясна консервативна партия „Закон и справедливост“ оспорва законността на договора от 1953 г. за отказ от репарации за Втората световна война, посочвайки, че той е бил сключен под диктата на Съветския съюз.

Беше съставена комисия, която да разгледа размера на възможните компенсации, които според Варшава Германия дължи, но няма краен срок за публикуване на заключенията.

Според полските министри на външните и вътрешните работи сумата на евентуалните репарации може да достигне до 1 трлн. долара.

По време на Втората световна война Полша е окупирана от съюзените армии на СССР и Германия. Ето защо проблемът тревожи и Русия. През август двама руски депутати обявиха, че Варшава няма право да иска репарации от Москва.

Но през септември полският министър на правосъдието Патрик Яки коментира, че „Русия трябва да бъде държана отговорна за това, което е направила в Полша”.

По време на нацистката окупация на Полша през Втората световна война са избити 6 милиона полски граждани, включително 3 милиона местни евреи. Броят на жертвите в руската окупационна зона до ден днешен остава неизвестен.

Полската столица Варшава е напълно изравнена със земята през 1944 г. от германците, пред погледите на руснаците, които в продължение на няколко месеца изчакват разрушаването на града да приключи, разположени на отсрещния бряг на река Висла.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК