Още по темата

Министър-председателят на Словения Миро Церар подаде оставка в сряда късно вечерта, няколко часа, след като Върховният съд на страната анулира резултатите от произведения през септември референдум, с който беше одобрен железопътен проект на стойност 1 млрд. евро.

Този проект беше най-голямата инвестиционна програма на лявоцентристкото правителство, предадоха световните агенции. Церар освен това заяви, че е имал достатъчно трудности с коалиционните си партньори и е бил подложен на огромен натиск от страна на синдикатите, предаде агенция Ройтерс (Reuters).

Премиерът на Словакия готов да хвърли оставка

Сили от миналото не ни позволяват да работим за бъдещите поколения.

Желеопътният проект получи нов удар от тези, които искат да спрат положителното развитие на Словения. Не искам да бъда част от такива истории“, заяви Церар на пресконференция, добавяйки, че това е била последната капка и връща властта в ръцете на народа.

По-рано в сряда учителите проведоха втората си еднодневна стачка за по-високи заплати. Редица други служители от публичния сектор също настояват за по-високи заплати. „Исканията и предложенията стават все по-малко и по-малко осъществими и дори вредни за държавата“, каза още Церар.

Церар ще остане на поста до съставянето на ново правителство.

Очакваше се изборите в Словения да се състоят през юни и не е ясно дали оставката на премиера ще доведе до изтеглянето им за по-ранен срок, отбелязва агенцията.

Правителствената коалиция, която пое властта през септември 2014 г., включва Партията на модерния център на Церар, Социалдемократите и пенсионната партия Десус. Правителството заяви, че съвместните искания на синдикатите от публичния сектор, които възлизат на почти 1 млрд. евро, не са оправдани от производителността и растежа на БВП и биха заплашили планираната фискална консолидация.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.