Още по темата

Един от обвиняемите от международния трибунал за военни престъпления в Хага изпи отрова в съдебната зала и по-късно почина, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на информация от хърватската национална телевизия.

ВИЖТЕ В СНИМКИ ПОВЕДЕНИЕТО НА СЛОБОДАН ПРАЛЯК В СЪДЕБНАТА ЗАЛА

Бившият военен командир на босненските хървати Слободан Праляк отпи от шише, в което заяви, че има отрова, и извика, че отхвърля решението на Межуднародния трибунал.

Праляк заяви: „Праляк не е военнопрестпник и отхвърлям вашето решение с презрение“, след което изпи течност от малко шишенце. След това той се обърна към съдията с думите: „Взех отрова“.

Как Ратко Младич стана „касапинът от Босна“

Нито сърбите, нито хърватите са извършили геноцид през войните

Председателстващият съдия Кармел Аджиус го прекъсна с думите: „Моля, спрете“ и след това продължи да чете присъдата на генерал Миливой Петкович. Малко след това един от адвокатите на Праляк Наташа Иванович се обърна към съдията и му предаде, че нейният клиент й е казал, че е изпил отрова.

Хърватски медии съобщиха, че 72-годишният Праляк е починал, но международният трибунал не потвърждава тази информация засега.

Първоначално беше съобщено, че подсъдимият е жив и му се оказва медицинска помощ

Трибуналът за военни престъпления в Хага прекрати временно последното си съдебно заседание заради действията на Праляк.

Хърватинът беше осъден на 20 години лишаване от свобода през 2013 г. за престъпления в Източен Мостар и днес беше изслушването по обжалването му, информира Би Би Си (BBC).

В същото време холандската полиция обяви, че е започнала разследване във връзка с инцидент в сградата на съда в Хага.

„В момента заседателна зала номер едно е местопрестъпление“,

заяви председателят на съдийската колегия Кармел Агиус, след като заседанието на Трибунала беше подновено. Съдията не разкри други подробности около случилото се, само посочи, че Праляк не присъства в залата и холандските власти вече водят разследване.

Международният трибунал на ООН за военните престъпления в бивша Югославия трябва да се произнесе за последен път днес,

за да обяви присъдите си в процеса пред апелативна инстанция срещу шестима бивши лидери и командири на босненските хървати, обвинени за злодеяния спрямо мюсюлманското население по време на войната в Босна, посочва АФП.

Днес Апелативната камара трябва да се произнесе по случая срещу бившия лидер на босненските хървати Ядранко Пърлич и петима други обвиняеми, които на първа инстанция през 2013 г. бяха осъдени общо на 111 години затвор за престъпления срещу босненски мюсюлмани по време на войната от 1992-1995 г. През март тази година прокуратурата на трибунала поиска Апелативната камара да увеличи присъдите до общо 220 години.

В заключителната си реч обвинителите изтъкнаха, че престъпленията над босненските мюсюлмани са били масови,

яколко десетки хиляди души са били прогонени от домовете си, няколко хиляди са били пленени и държани при тежки условия и изпращани на принудителен труд, при което някои от тях са изгубили живота си.

Това ще бъде последното заседание на Международния трибунал, който беше създаден в разгара на конфликта на Балканите. Трибуналът затваря врати следващия месец след почти четвърт век работа, посветена на това да изслуша и съди тези, които са извършили най-големите зверства в Европа след Втората световна война.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.