Британската депутатка Джо Кокс, която по-рано днес беше простреляна и намушкана с нож, е починала в болницата в Лийдс. Съпругът ѝ Брендън Кокс заяви, че Джо би искала хората „да се обединят и да се борят срещу омразата, която я уби“.

Г-жа Кокс е

първият депутат от британския парламент, който бива убит от 1990 г. насам,

когато Иън Гоу е последният политик загинал от ръцете на терористичните групи на Северна Ирландия.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че страната е бъде „в шок от ужасяващото убийство“, описвайки Джо Кокс като „много обичана колега“. Той добави: „Джо загина докато изпълняваше обществения си дълг, който е в основата на нашата демокрация, изслупвайки и представлявайки хората, от които беше избрана“.

„През следващите дни ще има много въпроси за това как и защо тя умря, въпроси, на които трябва да се отговори. Но в момента всичките ни мисли са със съпруга ѝ Брендън и двете им малки деца. Те ще растат без майка си, но могат да бъдат изключително горди от това, което тя направи, което постигна и което отстояваше“, каза още той.

Премиерът на Великобритания изрази съболезнования в социалната мрежа Туитър:

След атаката Кокс беше критично състояние, след като беше простреляна и намушкана с нож при нападение срещу нея в избирателния ѝ район, съобщи Би Би Си (BBC).

Джо Кокс, депутат от опозиционната Лейбъристка партия, е била оставена в локва кръв от нападателя си в Бирстол, Северна Англия. Мъж също е получил леки наранявания.

Органите на реда са арестували 52-годишен мъж във връзка с нападението.

Асистентът на г-жа Кокс потвърди информацията за атаката. Депутатката беше откарана с хеликоптер в болницата в Лийдс, пред която веднага бяха разположение въоръжени полицаи.

Джо Кокс е била нападната докато се е готвела за среща с избиратели. Британските депутати в момента не заседават преди референдума следващата седмица за членството на страната в Европейския съюз.

Според очевидци нападателят е стрелял два пъти, размахвал е ловджийски нож и е ритал г-жа Кокс докато е лежала на земята.