Ингвар Кампрад, основателят на шведската мебелна верига Икеа (Ikea), е починал, съобщи днес компанията, предадоха световните агнеции.

ИКЕА ще произведе играчка по дизайн на българско дете

Ингвар Кампрад почина мирно в дома си в Смоланд, Швеция, на 27 януари, се посочва в изявлението от семейството. Кампрад бе на 91 години.
 
Основателят на Икеа и банка Икано е един от най-великите предприемачи на 20-ти век.
 
Той създава Икеа през 1943 г., когато е едва 17-годишен. Успех постига обаче едва през 1956 г., когато компанията става първата, предлагаща мебели в компактни опаковки.
 
Идеята му хрумва, докато гледа как работници демонтират краката на маса, за да може тя да се събере в колата на клиента и осъзнава, че спестяването на място означава спестяване на пари.

Роден на 30 март 1926 г. в Южна Швеция, Кампрад започва като продава кибрит на съседите си едва петгодишен и скоро разширява предлаганите стоки със семена, украса за коледни елхи, моливи и автоматични писалки.

"Ингвар Кампрад бе велик предприемач от вида, типичен за Южна Швеция - трудолюбив и упорит, с много топлина и закачливи искри в очите. Той работи до самия край на живота си, оставайки верен на максимата си, че повечето неща тепърва трябва да бъдат направени", отбелязва компанията.

Икеа е сложен конгломерат от холдингови дружества и фондации, който не е листван на борсата. Веригата в момента е на път да отчете годишни приходи от 50 млрд. евро (62 млрд. долара).

Потребители в социалните мрежи си спомниха с усмивка за него като припомниха, че освен разнообразни мебели, компанияа предлага и ковчези с подробни инструкции.

Името на прочутата мебелна верига е акроним - то обединява буквите "И" за Ингвар, "К" за Кампрад, "Е" от името на семейната ферма "Елмтарюд" и "А" за селцето Агунарюд, където основателят на компанията е израснал.

Той има трима синове, които заемат различни позиции в концерна.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.