Още по темата

Американските стратегическите бомбардировачи B-1B Lancer, съпроводени от изтребителите F-15, прелетяха край бреговете на КНДР, демонстрирайки военните възможности на САЩ, съобщи говорителят на Пентагона Дан Уайт.

Бомбардировачите излетяха от американския тихоокеански остров Гуам,

а изтребителите от военна база на японския остров Окинава. Те летяха в „международното въздушно пространство източно от Северна Корея", се казва в съобщението на говорителя.

Междувременно пред Общото събрание на ООН външният министър на Северна Корея Ри Йонг-хо нарече американския президент Доналд Тръмп "ментално увреден човек, обсебен от мегаломания". Освен това севернокорейските ракети вече били по-близо до вероятността да достигнат американска територия. 

Изказването му идва дни, след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун предупреди, че Тръмп ще плати висока цена за заплахите, които отправи срещу Пхенян в речта си пред Общото събрание на ООН във вторник. В петък пък лидерът на КНДР заяви, че Тръмп е "психически разстроен американски балон".

Часове по-късно дойде и отговорът на Тръмп. 

"Току-що чух, че външният министър на Северна Корея говори в ООН. Ако той отразява мислите на "Малкия ракетен човек", то те скоро няма да са наоколо", коментира Тръмп в Туитър.

Освен това самолетите са стигнали дълбоко на север от демилитаризираната зона, което досега не се случвало през този век, уточни говорителят. „Това подчертава сериозността, с която възприемаме безразсъдното поведение на Северна Корея. Тази мисия е демонстрация на решимостта на САЩ и е ясен сигнал, че президентът разполага с много военни варианти, за да разгроми всяка една заплаха“, казва се още в съобщението на говорителя на Пентагона.

"Готови сме да използваме целия спектър на военните възможности,

за да защитим територията на САЩ и нашите съюзници“, изтъкна представителят на американското Министерство на отбраната. Той също добави, че програма на КНДР за производство на въоръжения е заплаха за международната общност. 

САЩ отстъпи пред КНДР, Пхенян със заплаха: Ще изпитате болка

Когато САЩ изравни Северна Корея със земята

КНДР се подигра на най-сериозната заплаха на САЩ досега