Още по темата

Папа Франциск каза, че Църквата трябва да поиска прошка от гейовете и от всички други хора, които е маргинализирала - като например бедните и експлоатираните.

Това историческо послание папата отправи в самолета на връщане от Армения, където призна арменския геноцид и с това си навлече гнева на Турция. 

На борда придружаващите го журналисти го попитали дали е съгласен с мнението на един от съветниците си, германския кардинал Карл Маркс, който след стрелбата в гей клуб в Орландо, САЩ, каза на пресконференция, че Църквата дължи извинение на хомосексуалистите за това, че ги е маргинализирала.

Франциск избра да отговори с вариация на прочутата си фраза от 2013 г.

"Кой съм аз, та да съдя"

и повтори, че гейовете не бива да бъдат дискриминирани, че към тях трябва да се подхожда с уважение: 

"Някой, който е в това състояние, който има добра воля и търси Бога, кои сме ние, та да съдим?".

На борда
На борда Източник: ЕПА/БГНЕС

"Ние трябва да ги съпътстваме", каза папата и добави, че според него Църквата трябва да иска прошка не само от хомосексуалисти, които е засегнала, но и от бедните, от експлоатираните жени, от децата, принуждавани да работят, че трябва да се извини за това,

че "е благословила толкова много оръжия".

Той не уточни какво има предвид под "благославяне на оръжия", но явно имаше предвид някои църковни дейци, активно подкрепяли в миналото войни, отбелязва Ройтерс.

В разговора на борда на самолета, продължил един час, Франциск заявил и че се надява Европейският съюз да може да намери нова форма на съществуване след решението на Обединеното кралство да го напусне.

Последните новини около Брекзит: 

Германци и финландци също искат референдум

Какво значи Брекзит за Меркел и Германия

Близо 3 млн. вече искат Кралството обратно в ЕС

Супербогатите изгубиха милиарди заради Брекзит

"Нещо не работи в този тромав съюз, но да не изхвърляме бебето заедно с мръсната вода,

нека опитаме с ново начало, с пресътворяване. ЕС трябва да преоткрие силата на корените си, да заложи на творческото начало, на здравословните разногласия, давайки повече независимост и повече свобода на страните от съюза", казал Франциск.

Папата защити правото си да използва думата "геноцид". 

Запитан защо е решил да вмъкне думата "геноцид" в предварително подготвената си реч, главата на Римокатолическата църква заяви, че това е терминът, който винаги е използвал в миналото като духовник в Аржентина, където е бил близо до арменската общност.

Ердоган обиди на нечиста кръв германски депутати

Германия призна арменския геноцид

Едва след като пристигнал в Рим и след като станал папа научил, че тези събития биват наричани и по друг начин - "Голямото зло", "Ужасната трагедия" - и че използването на "геноцид" има юридическо значение. Франциск каза, че все пак решил да използва в петък тази дума в приветственото си слово в президентския дворец в Армения, тъй като вече

преди него я бил казал Йоан Павел Втори и би било странно той да не я произнесе в Армения.

Турция заяви, че признаването от папа Франциск на избиването на арменци по време на Османската империя за геноцид по време на посещението му в Армения няма да помогне на усилията за установяване на мир и стабилност в Кавказкия регион.

В изявление, публикувано днес, турското външно министерство посочва, че

папата отново е "разочаровал" турския народ

с коментарите си и го обвинява в "пристрастност" и "базирана на религията дискриминация" срещу Турция.

Анкара отхвърля понятието геноцид и твърди, че представяният от историците брой на жертвите е силно завишен и че хора са умирали и от двете страни на конфликта. Когато Франциск за първи път използва това понятие миналата година, Турция отзова посланика си за 10 месеца и обвини папата в разпространение на лъжи.