Още по темата

Унгарският премиер Виктор Орбан призова за „нов проект” за Европа.

Днес премиерите на страните от Вишеградската четворка  -Унгария, Словакия, Чехия и Полша, изразиха несъгласие с политиката на ЕС за имиграцията.

Унгария и Полша: ЕС се провали с мигрантите

Западът все още игнорира страховете на Източна Европа

Съдът на ЕС отхвърли жалбата на Унгария срещу квотното разпределение на бежанци

Орбан пък изтъкна, че страните от Централна Европа имат все по-голям принос за икономиката на ЕС, която трябва да стане по-конкурентоспособна.

Според унгарския премиер сред четирите държави има единодушие, че е в техен интерес Европа да е силна, но при запазване на независимостта на отделните страни, а не да се създават „Съединени европейски щати”.

„Европа се нуждае от нов проект. Не искаме империя, трябва ни съюз от свободни страни”, заяви Орбан.

Словашкият премиер Роберт Фицо каза, че Вишеградската група не иска в страни с християнски корени, да се създават мюсюлмански общности.

Полският му колега Матеуш Моравецки посочи че „силната, интегрира Европа” трябва да се гради върху група от суверенни национални държави, а не да представлява все по-централизирана федерация, каквато искат някои от западните страни-членки на ЕС.

Унгарският премиер подчерта, че имиграционната криза е усложнила задачата за обновяване на Европа и нарече „опасни” предложенията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за сключване на глобално споразумение за миграцията.

„Няма смисъл ЕС да се опитва да постигне общо становище по този въпрос в ООН, защото ние няма да бъдем партньори в това”, категоричен е Орбан.

На срещата в Будапеща бе приет документ, изразяващ общата позиция на четирите държави за необходимостта от дебат за бъдещето на ЕС след излизането на Великобритания.

„Трябва да се зачита правото на страните-членки да извършват вътрешнополитически реформи”, се посочва още в общото становище.

По въпроса за имиграцията се подчертава, че „фокусът трябва да е насочен към отговорна и изпълнима защита на външните граници на ЕС, за да се избегне налагането на задължителни квоти, които са неефикасни и които вече създадоха разделение в Европа”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.