Още по темата

Tърсещите убежище в Гърция страдат от широко разпространено сексуално насилие и тормоз в пренаселените приемни центрове в страната, съобщиха от ООН в петък.

През 2017 г. Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) е получил доклади от 622 оцелели от сексуално и свързано с пола насилие на гръцките острови, около една трета от тях заявиха, че са били нападнати след пристигането си в Гърция.

Австралия държи мигрантите си на остров

ООН: България се отнася към мигрантите нехуманно и неприемливо

Германия: Искаме да върнем мигрантите пак в Гърция

Но говорителят на комисариата Сесил Поуили каза, че е налице

нежелание да се съобщава за такова насилие от страх, срам и тревога за дискриминация, отмъщение и позор.

„Действителният брой на тези инциденти следователно вероятно е много по-висок от този, който се съобщава“, каза тя пред репортери в Женева, като призна, че ООН разполага с „много частична картина на това, което е в реалността“.

Поуили каза, че ситуацията е най-тревожна в центровете за приемане и идентификация „Мойра“ на Лесбос и „Вати“ на Самос, където хиляди бежанци продължават да остават при неадекватни мерки за сигурност.

Тези центрове понастоящем са обитавани от около 5 500 души – двойно повече от капацитета им, добави тя. „В тези два центъра

баните и тоалетните са забранени зони след падането на нощта за жени и деца“,

каза тя, добавяйки, че „дори къпането през деня може да бъде опасно“.

В Мойра една жена казала на служителите на ООН, че не се е къпала в продължение на два месеца, от страх, че може да бъде нападната.

В този лагер 30-членен медицински екип, психолози и социални работници са притиснати заедно в три помещения, където провеждат прегледи и оценки с малко или никакво лично пространство, каза тя.

Поуили отчете предприетите от Атина мерки за намаляване на насилието, но заяви, че са необходими и други стъпки.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.