Още по темата

Точно две години след историческото споразумение за климатичните промени в Париж, френската столица е домакин на нова среща на върха по темата. До нея се стигна след решението на Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от пакта. 

Световният елит обсъжда бъдещето на планетата, а горещата тема е как финансовият сектор да бъде мобилизиран за решаване на проблемите с климата. Повече от 2000 души са участниците във форума. 

На форума българският президент Румен Радев потвърди ангажимента на страната ни, свързан със споразумението.

Сред тях не е Доналд Тръмп. Според организаторите Съединените щати сами са преценили, че на форума ще ги представлява дипломат от посолството в Париж. Пред агенция AФП обаче бившият държавен секретар Джон Кери определи като позор отсъствието на Вашингтон от срещата.

Участниците във форума са на мнение, че решението на Доналд Тръмп да оттегли Съединените щати от споразумението е дало единствено позитивен тласък, като е обединило силите на останалите участници в пакта.

Путин оправда Тръмп за излизането от климатичното споразумение

Какво значи решението на Тръмп да изтегли САЩ от споразумението за климата

„Решението на президента Тръмп просто да напусне Парижкото споразумение се оказа начало на нов етап. След решението му засилихме ратификационния процес. Все повече страни се присъединяват към тези усилия и ратифицират Парижкото споразумение”, заяви Еманюел Макрон.

Докато световните лидери обсъждаха бъдещето на планетата, стотици демонстранти се събраха пред Пантеона в Париж. Те носеха плакат с надпис "Нито едно евро повече за енергия от миналото".

„Предизвикателствата пред промените на климата са огромни и аз поздравявам президента Макрон за организацията на това знаково събитие. Промените в климата стават все по-драматични. Всяка година се засяга икономиката на всички държави. Много хора губят живота си. Не може повече да се преструваме, че това не е проблем”.

Това заяви президентът Румен Радев в Париж. Според държавния глава този проблем не може да бъде решен само с ограничаване и забрана на традиционното производство на енергия.

„Тук става въпрос за процес на дълбока трансформация - на начина, по който произвеждаме енергия, стоки и услуги, по който ги дистрибутираме и най-вече консумираме. Необходима ни е нова култура на производство на енергия и на нейната консумация. Необходими са промени в образователната система, за да може да се дават повече пари в иновативни проекти и нови технологии, така че да имаме смели технологични решения за бъдещето. Тази война не може да я спечелим само с ограничение на парниковите емисии”, заяви Румен Радев.

Метанът в атмосферата се увеличава необяснимо 

Учени: Светът има 3 години да спре глобалното затопляне

„Бангладеш е много силно засегната от климатичните промени. Ако след години в процеса на глобалното затопляне се повиши нивото на Световния океан, какво ще стане с тази държава? Тя просто изчезва. Ако не вземем мерки навреме, ни чака огромна мигрантска криза. Тази ще ни се види като детска играчка”, каза още българският президент. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК