Още по темата

Централата на Световната футболна федерация – ФИФА беше обискирана днес и са били

иззети документи и електронни данни,

предаде АФП.

Поредният обиск е заради разследванията срещу бившия президент на организацията Сеп Блатер и бившия генерален секретар Жером Валке. И двамата са обвинени в престъпна безстопанственост към парите на ФИФА, информира Би Би Си (BBC).

И двамата отрекоха обвиненията, но бяха отстранени от постовете си за съответно 6 и 12 години от етичния комитет на организацията.

"Документи и електронни данни бяха иззети и ще бъдат разгледани, за да бъде определена тяхната значимост за текущо производство. Разследванията се отнасят само до лица, посочени в предишни изявления на Прокуратурата както и още неизвестни лица", заяви главният прокурор на Швейцария.

Йозеф Блатер и Жером Валке и Маркус Катнер за 5 години незаконно са се обогатили с 80 милиона долара под формата на бонуси.

Юристите, провели вътрешното разследване за нарушенията във ФИФА, публикуваха информация относно договори и компенсации на малка група бивши служители във ФИФА. Бонусите са разпределени по различни точки от устава, като сред тях има и такива за Световното първенство по футбол през 2018 в Русия, платени през 2014.

Съгласно публикуваната информация всички служители са получили близо 90 милиона, 80 млн. от които могат да се считат като „подозрителни”. Блатер е получил 38 380 000 долара, Валке - 40 198 000 долара, а Катнер - 11 842 000 долара.