Още по темата

Близо 300 пожарникари, доброволци и войници се борят с големия горски пожар на остров Тасос, който унищожи къщи и доведе до евакуацията на едно село, предаде Асошиейтед прес.

На острова е обявено извънредно положение.

Вижте снимки от остров Тасос в нашата галерия

Според противопожарната служба гората е пламнала от светкавици от силната буря, която връхлетя острова късно в петък.

Екипите на терен са подпомагани днес от 15 самолета и хеликоптера, които изливат вода от въздуха. Един пожарникар е пострадал в борбата с огъня, съобщава АП.

По данни на противопожарната служба най-малко осем къщи са пострадали в централното планинско село Казавити.

Два манастира са евакуирани.

Във връзка с пожарите в Северна Гърция Генералното консулство на Република България в Солун съобщи, че до момента няма пострадали и бедстващи български граждани в засегнатите територии, съобщиха от министерството на външните работи.

Основните пътища са проходими към момента, но поради гъстия дим на много места в засегнатите райони и в планинските части е затруднено придвижването.

Затворено обаче е движението през района на Теологос, което прави прехода на север по този път невъзможен. Желателно е да се използват крайбрежните пътища за напускане на остров Тасос.

Тежка остава ситуацията в района на Алики и Принос, както и околностите - Рахони, Казавити, Сотирос, които на места са извън контрол. Огнената стихия бушува предимно в планинските части. Очаква се ситуацията да бъде овладяна до края на деня.

Фериботите се движат нормално.

Желаещите могат да напуснат острова през пристанищата.

От министерството на външните работи съобщиха, че локален пожар е възникнал на Света гора, в близост до Хилендарския манастир, както и в района на Кумица. Ситуацията там обаче е под контрол.

Агенция "Танюг" предаде, че 36 пожарникари с 14 коли и 44 доброволци се опитват да потушат пожара недалеч от Хилендарския манастир. Ангажирани са и два хеликоптера. Огънят е предизвикан от удар на мълния.