Още по темата

Дерейлиране на влакове, предизвикване на горски пожари и отравяне на храни.

За такива методи на тероризъм различни джихадистки организации призовават своите привърженици в Европа.

Армията излиза по улиците на Лондон

Денят, който отприщи силата на тероризма

Информацията се съдържа във вътрешна комуникация на френската полиция, разкрита от в. „Паризиен”.

Ислямистките призиви са насочени към т.нар. „вълци-единаци” – радикализирали се привърженици на джихада, които не са част от организирани терористични клетки, а решават да действат сами.

Подобни хора осъществиха много от атентатите в Европа през изминалите две години. Жертви на актовете станаха десетки. 

Предишни призиви на организации като „Ислямска държава” насочваха последователите им към използване на моторни превозни средства. Поради това камиони и коли бяха използвани за прегазване на хора при атентатите в Ница, Берлин, Лондон, Стокхолм.

Вече е имало и нападения във влакове, като това в Германия през 2016. (виж видеото) 

 "Важно е да се подчертаят неотдавнашните призиви на терористични организации, насочени към "вълци единаци", които са подстрекавани да причинят в Европа дерайлиране на влакове, горски пожари и отравяне на храни”, гласи полицейското съобщение.

В текста още се изтъква, че транспортната инфраструктура има много слабости и места като гарите са приоритетна мишена на джихадистите.

Френските власти отчитат и оставащата опасност от атентати на места, популярни сред туристите, както и от използване на коли.

„Управителите на паркинги и шофьорите трябва да сигнализират незабавно за всяка кражба или подозрителни действия”, пише в съобщението. 

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.