Още по темата

Един човек е взел няколко души за заложници в банка в центъра на Москва, информираха местни медии, позовавайки се на информация от органите на реда. Полицията преговаря с похитителя, за когото се твърдеше, че има взривно устройство, информира Ruptly.

По-късно тази вечер беше освободен  и последният заложник от клона на банката, който беше нападнат от 55-годишен мъж по-рано тази вечер, съобщи ТАСС, цитирайки полицията в руската столица. "Вътре остава само групата, преговаряща с похитителя, но повече заложници няма", казаха от полицията.

У нападателя не е имало взривно устройство. Окачената на врата му кутия, омотана с жълто тиксо, се оказала пълна със сол. Още няма подробности как се е стигнало до тази развръзка.

Един от заложниците, който се е намирал в нападнатия банков клон, е бил заместник-главният редактор на ТАСС Глеб Брянски. "Похитителят нямаше вид на жесток престъпник, а на отчаян човек. Той силно нервничеше, постоянно се извиняваше на заложниците, много пушеше", разказа Брянски.

Инцидентът се случи в офис на Ситибанк.

Трима души от персонала и един клиент на банката бяха в сградата, а похитителят заплашваше да се взриви.

Според очевидци мъжът на възраст 55-60 години държал кутия, от която стърчат проводници. Кутията беше обвита с жълт скоч.

Според различни съобщения, мъжът първо е взел седем души за заложници, но след това три жени са били пуснати една по една. Други източници твърдят, че заложниците били петима и след освобождаването на трите жени са останали само двама.

Полицията е идентифицирала мъжа, който е взел заложниците. Оказва се, че той е фалирал бизнесмен. По-рано през деня той е записал видео, в което предупреждава, че планира да наруши закона, клипът е публикуван в социалните мрежи.

В своето обръщение той се опитва да привлече вниманието към неговия случай и

заявява, че фалитът трябва да се разглежда като болест.

Освен това той призовава за създаването на специален „рехабилитационен център“ за банкрутирали бизнесмени.

Преговарящ влезе в офиса на банката. Няколко високопоставени служители на полицията също са на мястото на инцидента. Специалните служби са разположени около банката. Районът е отцепен от полицията.