Още по темата

Правителството на Каталония прие закон за провеждането на референдум за независимост от Испания.

В сряда вечерта управляващата коалиция, която има мнозинство в каталонския парламент, успя да прокара текста, въпреки гневните възражения на опозиционните депутати, които се оплакаха, че обичайните парламентарни процедури са били пренебрегнати.

Испанският парламент: Референдум в Каталония е невъзможен

По-богатите региони в Европа искат да се отцепят

Законът бе приет със 72 гласа, след като 52 депутати от опозицията напуснаха в знак на протест в края на продължилата 11 часа сесия.

Жителите на най-богатата испанска провинция ще гласуват за независимост от Испания на 1 октомври тази година.

Законът беше подписан днес от президента на Каталония Карлес Пучдемон, както и от целия му кабинет, за да се демонстрира обединението на автономната област пред заплахите на Мадрид да обяви референдума за антиконституционен.

Премиерът на Испания Мариано Рахой нарече закона „противоречащ на конституцията и на здравия разум” и обеща да сезира Конституционния съд в случай, че той бъде приет.

И в момента Каталония е автономна провинция с широки правомощия за самоуправление. Местното правителство обаче иска пълна независимост от Мадрид.

Референдумът определено противоречи на испанската конституция, която гласи, че Испания е неделима. Но въпреки това каталонските власти са решени да го проведат, като настояват, че гражданите на провинцията имат правото сами да изберат дали да бъдат управлявани от Мадрид или от Барселона.

Ако Каталония реши да напусне Испания, това ще хвърли региона в дълъг период на несигурност и може да доведе до отрицателни последици, които „пропорционално надхвърлят” тези на „Брекзит” според анализ на холандската банка ING.

В него се посочва, че е „все още трудно да се оценят последиците от такова безпрецедентно събитие, но в дългосрочен план можем да си представим, че икономическата цена за Каталония може да превишава пропорционално тази на „Брекзит” за Обединеното кралство”.

Едно от непосредствените последствия от обявяването на независимост на Каталония ще бъде незабавното излизане на провинцията от ЕС. Тя ще трябва да започне да преговаря за членство в единния пазар като независима държава. Как точно обаче ще се случи това на практика никой не е наясно, тъй като икономически и политически Каталония е дълбоко интегрирана в Европейския съюз.

Референдумът представлява сериозна заплаха за единството на ЕС, тъй като Каталония съвсем не е единствената провинция в общността със стремеж да се превърне в отделна държава.