Още по темата

Нови разкрия за финансите на десетки международни политици стават ясни след публикуването на така наречените „Парадайс Пейпърс” - продължеие на "Панамалийкс" - международното разследване, започнало от „Зюддойче цайтунг” (Süddeutsche Zeitung), реализирано в продължение на година от над 100 вестника, основаващо се на около 11,5 милиона документа.

Данните бяха изнесени преди година и половина от анонимен служител в панамската адвокатска фирма „Мосак Фонсека”, основана от родения в Германия Юрген Мосак.

Международният консорциум за журналистически разследвания, базиран във Вашинтон, публикува откъси от близо 14 милиона документа, които засягат финансите на около 120 политици от различни страни. 

От документите вече стана ясно, че около

около 10 млрд паунда (11,2 млрд евро) от личните пари на британската

кралица Елизабет Втора са инвестирани в офшорки, съобщи Би Би Си.

Медията се позовава на отчети на Paradise Papers ("Перъдайс пейпърс"), разпространени от Международния консорциум за журналистически разследвания (ICIJ). През периода 2004-2005 години парите са били вложени във фондове, регистрирани на Каймановите и Бермудските острови. 

Американският министър на търговията Уилбър Рос притежава дял от транспортна фирма, разположена на Маршаловите острови. Фирмата е получила милиони долари от компания, сред чиито собственици е зетят на Владимир Путин и руски магнат, който е обект на санкции от страна на САЩ. 

Така наречените "Панамски документи" се основаваха тогава на изтичане на информация от панамската компания "Мосак Фонсека" (Mossack Fonseca), оказваща юридическа помощ при регистрацията на компании в офшорни зони.

Става дума за извадки от общо 13,4 млн документи от т.нар. „Панамски документи“.

В тях фигурират президентите на Колумбия и Либерия Хуан Сантос и Елън Джонсън-Сърлиф. Фигурират също трима бивши премиери на Канада - Жан Кретиен, Пол Мартин и Брайън Мълруни. Следват ги бившият костарикански президент Хосе Мария Фигерес, както и бившите премиери на Япония и Пакистан Юкио Хатояма и Шаукат Азиз, както и синовете на турския премиер Еркам и Бюлент Йълдъръм. Кралицата на Йордания Нур също е в списъците.

В тях са и Бившия Върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк, както и попзвездите Мадона и Боно.

Самият консорциум призна, че

"съществуват легитимни начини за използване на офшорни компании и тръстове". „Не се опитваме да намекнем, че някои лица, компании или други структури, фигуриращи в базата данни на Международния консорциум за журналистически разследвания, създаден въз основа на „течове“ за офшорките, са нарушили закона или са действали по друг неправилен начин“, казва се в съобщение за медиите, съпровождащо публикацията на новите разкрития.