Още по темата

Великобритания и ЕС не успяха да постигнат нужното споразумение, за да придвижат напред преговорите за т.нар. Брекзит – излизането на Острова от съюза.

Това заяви британският премиер Тереза Мей, която е в Брюксел, за да разговаря с председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и този на Европейския съвет Доналд Туск.

Краткият коментар на Мей не разкри причината за провала, но най-вероятно това е въпросът за границата между Република Ирландия, която е член на ЕС и не е част от Великобритания, и Северна Ирландия, която сред владенията на британската корона. 

Ейре и ЕС настояват Северна Ирландия да остане част от митническия съюз и европейския единен пазар, докато юнионистките партньори на Мей във Великобритания заплашват да оттеглят подкрепата си за нея, ако Белфаст излезе от ЕС при различни условия. 

Пагубните грешки на Европа

Прогноза: 1,2 милиона европейци остават без работа при "твърд Брекзит"

Посещението на Мей е ключово, предвид факта, че времето все повече притиска „Брекзит”. Великобритания трябва да излезе от ЕС до края на март 2019 година, но за последните няколко месеца все още не може да затвори първия кръг от преговори.

По думите на Мей диалогът може да продължи преди края на седмицата, а самата тя е уверена в „позитивния завършек”. Такъв трябва да има до срещата на Европейския съвет след 10 дни.

Първата фаза на преговорите засяга няколко теми. Едната е т.нар. „сметка за развод” – сумата, която Острова трябва да плати на ЕС при напускането. Според анализатори тук Лондон и Брюксел са най-близо в исканията си, като крайното число ще е около 50 милиарда евро. 

Втората са правата на гражданите на ЕС, които живеят в Обединеното кралство, и тези на британците, които пребивават на континента. Британските власти искат да ограничат имиграцията на Острова като лишат новодошлите хора, включително граждани на ЕС, от някои социални придобивки. 

Третата тема в първата фаза е статутът на ирландската сухопътна граница, като ЕС не иска там да се връщат граничния контрол и икономическите регулации. 

Днес не е било възможно да се постигне „пълно съгласие”, въпреки големите усилия, заяви Юнкер. Председателят на ЕК обаче също е уверен, че в преговорите може да се постигне напредък до срещата на върха.

Ако първата фаза на преговорите не приключи до Нова година, то несигурността може да има икономически ефект на отлив на инвестиции и загуба на работни места в страната, пише "Политико". 

Каквото получи Северна Ирландия, такова искат Шотландия и Лондон

Непосредствено при пристигането на Мей в Брюксел в британските медии изтече предполагаема „чернова” на вече постигнато споразумение с ЕС по първите теми.

В него Великобритания се съгласява Северна Ирландия да остане част от митническия съюз и единния пазар на ЕС. По този начин се отговаря на претенциите на Република Ирландия, която не е част от Великобритания и е член на ЕС.

Евродепутат потвърди пред Би Би Си, че действително е постигнато съгласие по спорната тема.

По-късно ирландският премиер Лео Вардакар, който се срещна с Туск преди посещението на Мей, заяви, че е имал информация за сключено споразумение за границата - Северна Ирландия да остане в митническия съюз и единния пазар. 

Това обаче не се случва, а според британски медии всичко е пропаднало заради 10-минутен разговор между Мей и коалиционните й партньори от северноирландската Демократичната юнионистка партия. 

Преди това премиерът на Шотландия Никола Стърджън и кметът на Лондон Садик Кан реагираха на публикациите с настояване, че щом подобна възможност е налична за Северна Ирландия, то същото трябва да се предложи и на други райони на кралството, в които хората са гласували предимно за оставане в ЕС на референдума миналата година.

Шотландия, Уелс, както и населението на британската столица предпочитаха да останат част от съюза, но гласовете от останалата част на Англия доведоха до крайния резултат – Брекзит.

Същевременно запазване на европейските регулации на много места противоречи на същинската идеология зад излизането на страната от съюза.

Крайният резултат от днес, при който споразумение няма, вероятно се дължи и на вътрешнополитическата криза, пред която Мей би се изправила заради Северна Ирландия.

Нейната Консервативна партия не можа да спечели категорична победа на предварителни парламентарни избори, които самата тя свика. Така правителството разчита на 10 депутати от севернориландксата Демократична юнионистка партия (ДЮП), за да има мнозинство парламента в Лондон.

От партията, която защитава принадлежността на Северна Ирландия към британската корона, алармираха, че са категорично против страната да излезе от ЕС при различни условия от останалата Великобритания.

При оттегляне на подкрепата на юнионистите Мей ще е изправена пред ситуацията да управлява при консервативно малцинство и да не може да прокара през парламента основните си идеи за Брекзит и останалото управление на Острова.

Тереза Мей иска по-дълъг преходен период за Брекзит

Може ли Джейкъб Рийс-Мог да стане премиер на Великобритания

Всичко това протича в несигурна среда, в която все повече британци съжаляват за взетото решение за излизане през 2016, а подкрепата за лявата лейбъристка опозиция нараства.

Същевременно ако до 2 години Великобритания не постигне споразумение в трите фази на преговори за излизане, тя ще бъде изправена пред т.нар. „твърд Брекзит” – излизане от съюза без договорени икономически и други отношения със страните в него.

При преодоляване на първата фаза следват ключовите разговори за бъдещите търговски отношения между кралството и ЕС. 

Според "Политико" освен въпроса за ирландската граница, несъгласие все още има и по въпроса за гражданските права. Неясно остава как Мей ще успее да балансира между нужните компромиси.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК