Още по темата

Горещата вълна, която обхвана по-голямата част от Южна Европа и беше наречена „Луцифер“, сега бива потушавана от силни валежи и гръмотевични бури, пише „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Гръмотевични бури връхлетяха Испания, Германия и Полша в четвъртък – друга аномалия на времето след 40-градусовите жеги през уикенда. Испанският остров Ибиса регистрира около 3000 светкавици само за три часа вчера следобед, с проливен дъжд.

ВИЖТЕ В СНИМКИ РЕЗКИТЕ ПРОМЕНИ ВЪВ ВРЕМЕТО В ЕВРОПА

Горещата вълна „Луцифер“ провокира обилни валежи,

тъй като през последните няколко седмици затопляше силно въздуха около Средиземно море.

На Ибиса цяла нощ валя проливен дъжд, придружен с бурен вятър, а туристите излязоха по улиците да си правя парти, вместо да потърсят убежище от бурята. За източното крайбрежие на Испания и Балеарските острови е обявен жълт код за силни валежи и ветрове.

Един човек загина, а двама бяха ранени вследствие на силните бури и проливни дъждове, връхлетели Полша

в четвъртък, предаде БТА. Загиналият е плавал с лодка по река Нарев (Нарва), която се е преобърнала под напора на вятъра. По предварителни данни наводнени са около 400 сгради и 150 шосета и са повредени покривите на 59 жилищни и 43 стопански постройки. Без електричество са останали около 180 хил. потребители.

Силен вятър с пориви до ураганен изкорени стотици дървета, повреди високоволтови далекопроводи и спря трафика по няколко шосета и ж.п. линии в северната част на чешката област Моравия.

Към 4 часа след полунощ е било спряно изцяло движението на влакове между Прага и Оломоуц заради паднали дървета. Това е причинило големи закъснения на над 20 влака, вкл. международни експреси. Заради повалени дървета е било блокирано движението по шосетата в Северна Моравия, вкл. по магистралата, която води до Полша.

На много места в Европа пък противопожарните служби продължават да се борят с огромни горски пожари.

В Южна Франция огнената стихия е изпепелила около 2 км борова гора, югозападно от Монпелие.

В Португалия силните ветрове и повишаващите се температури поддържат горските пожари, след като кратко захлаждане позволи да бъдат овладени пламъците, включително на пожарът, който уби 64 души през юни.