Още по темата

Стотици привърженици на руския опозиционен лидер Алексей Навални подкрепиха днес кандидатурата му като независим кандидат за президент и са готови да внесат номинацията му в ЦИК, световните медии.

ПРИПОМНЕТЕ СИ ПРОТЕСТ НА НАВАЛНИ В МОСКВА-СНИМКИ

Това стана на събрание в Москва в присъствието на представители на градската избирателна комисия.

 "Всичките 742-ама участници в събранието гласуваха "за", против бяха нула, въздържали се нула", каза Иван Жданов, юрист на основаната от Навални Фондация за борба с корупцията.

По думите му Навални и упълномощени от него лица ще внесат още днес в ЦИК документите за издигането му за кандидат.

Самият опозиционер бе казал, че днес ще се състоят събрания на избиратели в 20 руски града, на които ще бъде подкрепена неговата кандидатура. 

Алексей Навални е най-опасният противник на президента Владимир Путин, но няма право да се кандидатира в избори заради влязла в сила присъда по криминално дело, смятано за политически мотивирано.

Кой ще наследи Путин в Русия

Ходорковски: Путин вече има алтернатива

Руските власти прекратиха регистрацията на партията на Алексей Навални

Той би могъл да стане съперник на Путин на изборите през март догодина, ако за него бъде направено изключение или присъдата бъде отменена.

Кампанията на Навални въодушеви хората в най-отдалечените кътчета на Русия, но почти сигурният победител на изборите е Путин, който има 80 процента одобрение на национално равнище, отбелязва АП. 

Според руското изборно законодателство, за да бъде регистриран един независим кандидат (какъвто е Навални), той трябва да събере поне 300 хиляди подписа на избиратели.

Срокът за внасяне в ЦИК на списъците с подписите е от 27 декември до 31 януари. 

Навални каза днес, че е убеден, че ще спечели, ако участва в изборите, и прикани привържениците си да бойкотират вота, ако властите откажат да ги регистрират. 

Източник: ЕПА/ БГНЕС

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК