Още по темата

В продължение на почти две десетилетия в Швеция се борят с мистериозно заболяване. Наречено Синдром на оттеглянето, то засяга само децата на бежанците, търсещи убежище. Болните се оттеглят напълно от света - престават да ходят, да говорят и дори да отварят очите си. В същото време са живи и до момента няма регистрирани смъртни случаи, съобщава Би Би Си (BBC).

Две момчета, избягали от войната, преди 70 г. и сега

Бежанската криза-идва ли краят на европейската цивилизация

Швеция прекрати проверките на шенгенската си граница с Дания

Пример за синдрома е случаят с деветгодишната Софи. Тя би изглеждала като здраво дете, ако не трябваше да я хранят през тръба. Софи не се движи, не говори, не яде сама. В  същото време физиологичните ѝ функции са в норма. Тя се намира в това, подобно на кома, състояние от 20 месеца.

Семейството живеело в страна от бившия СССР. Те пристигнали в Швеция през 2015 г., бягайки от мафията.

Според лекарите вероятната причина за състоянието на Софи (чието име е променено от съображения за сигурност), е жестоката травма, която тя е преживяла. Това важи и за другите деца със Синдром на оттеглянето. Те буквално се скриват в собствения си ум от реалността.

През септември 2015 г. колата на семейството на Софи е спряна от мъже в полицейски униформи. Те я извличат от автомобила заедно с нейната майка и отвличат баща ѝ. Той е пуснат няколко дни по-късно, като твърди, че не си спомня нищо, но след това семейството се крие при роднини и в крайна сметка бяга в Швеция.

При пристигането им в скандинавската държава бащата е разпитван с часове в полицията. Малко по-късно дъщеря му изпада в сегашното си състояние. Междувременно става ясно, че майката чака второ дете.

Лекарите смятат, че синдромът е предизвикан от шока на детето, което изведнъж е осъзнало, че родителите му не могат да го защитят от останалия свят.

За Синдрома на оттеглянето за първи път се съобщава в Швеция в края на 90-те години на миналия век. Повече от 400 случая са докладвани само от 2003-2005 г.

С оглед на това, че са засегнати само деца на бежанци, проблемът придобива и политически измерения. В публичното пространство излизат обвинения, че децата се преструват, за да осигурят убежище на родителите си в Швеция. Медицинските данни до момента обаче опровергават тези твърдения.

Има данни за деца, изпадали в подобно състояние и в миналото. Например в нацистките лагери през Втората световна война. Националният съвет по здравеопазване на Швеция неотдавна обяви, че през 2015 г. и 2016 г. има само 169 случая.

Най-големият страх на майката на Софи след състоянието на нейната дъщеря е това, че семейството ѝ ще бъде депортирано обратно в родината им.

„Те обещаха, че ще ни убият. Няма нищо по-опустошително, което да се случи”, споделя жената.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.