Още по темата

Милиардерът Андрей Бабиш, наричан чешкият Доналд Тръмп, спечели огромна победа на парламентарните избори в Чехия.

Популисткото движение на Бабиш АНО получи 30% от гласовете - три пъти повече от всяка друга партия. Този резултат му дава възможност да управлява в коалиция само с още една партия.

Крайнодясната антиевропейска партия "Свобода и пряка демокрация" на родения в Токио бизнесмен Томио Окамура отбеляза голям успех с повече от 10% от гласовете. Друга протестна партия - на Пиратите, също е на път да спечели места в долната камара на парламента с недоволните либерални гласове.

Управляващите в момента социалдемократи на премиера Бохуслав Соботка имат едва 7,4 процента от гласовете.

На втора позиция след вота е Гражданската демократическа партия - с близо 11%. Тази партия и социалдемократите са оглавявали всяко чешко правителство след разделянето на Чехословакия, като се изключат служебните кабинети, припомня Ройтерс.

Бабиш, който е безспорният бъдещ премиер, заяви в интервю за Ройтерс, че

Чехия трябва да търси партньори извън централноевропейската Вишеградска група,

за да намери консенсус по въпроси като миграцията и качеството на храните.

„Хранителен геноцид” в Източна Европа, докога

Той каза, че страната му трябва да си постави за цел да има активна роля в Европейския съюз и да потърси съюзници за спиране на незаконната миграция.

Милиардерът е противник на по-дълбоката евроинтеграция и на приемането на еврото, заради което породи безпокойство, че може да се присъедини към Полша и Унгария в тяхната конфронтация с ЕС. Вчера обаче той заяви, че ръководената от него партия АНО е проевропейска и е готова да поеме активна роля в съюза.

АНО ще се нуждае от партньори за формиране на мнозинство, а

някои партии вече заявиха, че няма да участват в правителство,

защото, по думите им, Бабиш представлява заплаха за демокрацията заради съсредоточаването на бизнес и политическа власт в ръцете му.

Политически опоненти обвиниха Бабиш, че е получил незаконно 2 милиона евро от европейските фондове, преди да влезе в политиката. Той отговори, че не е извършил нищо незаконно в този случай отпреди десетилетие.

Ако коалиционните преговори с традиционните партии се провалят, има възможност АНО да формира правителство с подкрепата на комунистите или на крайнодясната "Свобода и пряка демокрация". Бабиш обаче е катеоричен: Не искам да си сътруднича с тях.

"Поканили сме всички на преговори. Искаме да чуем всички аргументи на масата", каза Бабиш.

Той е

сравняван с американския президент Доналд Тръмп

заради антисистемните си послания и с бившия италиански лидер Силвио Берлускони заради притежаваните от него медии. Известен е с агресивния си стил на преговаряне и скептичните си възгледи за евроинтеграцията, отбелязва Ройтерс.

Лоялен външнотърговски представител по времето на комунизма, 63-годишният Бабиш изгради след това бизнес империя. Сега той притежава фирми от хранително-вкусовата и химическата промишленост, най-големия вестник и най-голямата частна радиостанция в Чехия.

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore